Obećana zemlja za bjegunca Zdravka Mamića: Zašto ga Bosna i Hercegovina ne želi izručiti Hrvatskoj

Obećana zemlja za bjegunca Zdravka Mamića: Zašto ga Bosna i Hercegovina ne želi izručiti Hrvatskoj

Bosna i Hercegovina neće izručiti  Hrvatskoj Zdravka Mamića, savjetnika Nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, koja ga potražuje po novoj potjernici Županijskog suda u Osijeku, tvrdi sarajevski  “Avaz”.

Dnevnik tvrdi da je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj ni po novoj optužnici USKOK-a.

Tako je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, koje je na sudskom ročištu prije mjesec dana, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaknulo da da je propisana zabrana izručenja bh. državljana i da nema uvjeta da se Mamić izruči Županijskom sudu.

Prema prvoj optužnici, Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je dan pred izricanje presude došao u Međugorje, gdje se nalazi već godinu dana.

Na ovu odluku Suda postoji mogućnost žalbe, ali s obzirom na to da se Tužilaštvo BiH usprotivilo izručenju, saznajemo da će rješenje biti upućeno na ruke ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Ģrubeša se do sada svaki put vodio odlukama Suda BiH.

Prošle godine naša država je već ranije odbila zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića, a rješenje je potpisao upravo bosanskohercegovački  ministar pravde.

Ovo znači da je saga oko Mamića završena i da će on sudski proces u Hrvatskoj čekati sa slobode u BiH.

Sada ostaje Hrvatskoj, kako saznajemo, da podnese molbu bosanskohercegovačkom pravosuđu za vođenje postupka u BiH. Takav scenarij priželjkuje i Mamić, koji tvrdi da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Foto:N1