Afera koja bi mogla naštetiti Zoranu Milanoviću: Znanstveni rad koji je mentorirala njegova supruga Sanja dobio nagradu “preko veze”?

Afera koja bi mogla naštetiti Zoranu Milanoviću:  Znanstveni rad koji je mentorirala njegova supruga Sanja dobio nagradu “preko veze”?

Rektorovu nagradu za još aktualnu akademsku godinu dobili su, među ostalima, Matija Mateljak i Goran Međimurec, studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a za individualni znanstveni rad naslova ‘Povezanost slave i očekivanog trajanja života’. Ne bi bili ništa posebni naspram drugih da nagradu nisu dobili, po svemu sudeći, van propisane procedure. Zanimljiva je činjenica da im je mentorica bila Sanja Musić Milanović, docentica s Medicine te supruga predsjedničkog kandidata i bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Kako je sporni rad s Medicine nagrađen u interdisciplinarnom području, odlučili smo istražiti sve ostale individualne i timske znanstvene radove koji su u istom području nagrađeni Rektorovom. Pokušali smo, zapravo, doznati jesu li ostali radovi prošli adekvatnu, propisanu proceduru dodjele ili su se, kao što je slučaj kod rada s Medicine, zapetljali u vrtlogu netransparentnosti i nepravilnosti, piše Srednja.hr.

Dekani ili tajništva svih sastavnica, osim Medicinskog fakulteta, potvrdili su nam da su radovi nagrađeni u interdisciplinarnom području na sastavnicama prošli propisanu proceduru odlučivanja. Drugim riječima, izgleda da je samo jedan rad, upravo onaj s Medicine o kojem smo pisali prije mjesec dana, nagrađen van pravila.

Podsjetimo, prema Pravilniku o dodjeli Rektorove nagrade, za nagrade u kategorijama (a) i (b), odnosno individualni i timske znanstvene radove, propisana je procedura. Na sastavnicama se formiraju povjerenstva, ona formiraju rang liste prijedloga radova za nagradu, potom o svemu odlučuju fakultetska vijeća koja konačne prijedloge šalju Povjerenstvu za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Ono sastavlja finalnu listu dobitnika. Sporni rad s Medicine pao je na prvoj instanci jer ga je povjerenstvo sastavnice ocijenilo kao nedovoljno dobar pa ga ni fakultetsko vijeće nije predložilo Sveučilišnom povjerenstvu za nagradu. Međutim, rad je svejedno dobio nagradu, piše Srednja.hr.

Foto: Edvard Šušak/Hina