Komšić: Vučić i Kolinda su kod mene dobrodošli, ali očito oni imaju problema samnom

Komšić: Vučić i Kolinda su kod mene dobrodošli, ali očito oni imaju problema samnom

Predsjednici susjednih zemalja, Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar – Kitarović, još uvijek nisu stigli u službeni posjet Bosni i Hercegovini, 10 mjeseci nakon što je konstituiran novi saziv Predsjedništva.  predsjedavajući. O tome je za N1 govorio Željko Komšić, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo, još na inauguraciji u studenome 2018. godine pokušali su pozvati šefove država iz regije da dođu u Bosnu i Hercegovinu.

“S naše strane postoji ta spremnost. Na nivou Predsjedništva kao institucije je izražena spremnost da se sretnemo. Ja kao član Predsjedništva ne bježim od toga. Ne bježim od susreta s dužnosnicima Republike Hrvatske niti Srbije. Ja nemam problema te vrste. Oni očigledno imaju problema da sa mnom sjednu. Što se mene tiče, dobrodošli kad god došli”, kazao je Komšić.

Komšić je trebao putovati u Beograd 29. kolovoza, gdje se trebao susresti s predsjednicima Turske i Srbije, Recepom Tayyipom Erdoganom i Aleksandrom Vučićem i sudjelovati na obilježavanju početka gradnje autoputa Beograd-Sarajevo. Međutim, susret je odgođen.

“Erdogan je premjestio posjet Srbiji za listopad”, naveo je te nastavio:

“Mi se ne moramo voljeti, ali se moramo poštovati i moramo raditi. Ne moramo biti simpatični jedni drugima, niti ja gospođi predsjednici niti ona meni, niti ja Vučiću niti on meni. Ali nam je obaveza raditi i iz tog razloga moramo se susretati.”

Ne vidi razlog da ga bude strah otići u Hrvatsku gdje je ljetovao ove godine.

“Godinama ljetujem na jednom te istom mjestu”, poručio je.

Foto: Hina/Fena