Neslavan početak frontalne “Škole za život”: Pale web stranice svih škola u Hrvatskoj, roditelji ne mogu dobiti osnovne informacije

Neslavan početak frontalne “Škole za život”: Pale web stranice svih škola u Hrvatskoj, roditelji ne mogu dobiti osnovne informacije

U eri e-Škola,  najavljene velike digitalizacije školskog sustava i uvođenja frontalne Škole za život”, kolektivni pad informacijskog sustava školstva i svih web stranica na kojima roditelji i učenici dobivaju informacije, ukazao je na nedostatke u načinu na koji je dosadašnja digitalizacija provedena, kao i izazove buduće digitalizacije.

Informacije o tome kada dijete treba doći u školu, koja je smjena, u koliko sati je svečanost za prvašiće, kada će se dijeliti udžbenici i slično, od početka tjedna ne nalaze se na web stranicama škola, jer one ne rade. Škole su zato ovog tjedna s roditeljima ponovno počele komunicirati putem oglasnih ploča i lijepljenjem obavijesti u okolici škole, prenosi Novi list.

Tako su škole uobičajenu praksu informiranja roditelja putem interneta zamijenile lijepljenjem papirnatih obavijesti, a dok se bave printanjem informacija, velik dio vremena djelatnici škola provode na telefonima pokušavajući saznati od CARNET-a što se događa te istovremeno odgovarajući i na telefonske upite roditelja, njih nekoliko stotina tisuća.

I tako od početka tjedna, a do kada će kolaps informatičkog školskog sustava trajati i posljedični nered koji je u školama zavladao, ne zna se.

Od CARNET-a, kažu ravnatelji, nisu saznali gotovo ništa osim umirujućih tonova kako će se problem brzo riješiti, a ono što su iz te mreže koja opslužuje 1.200 hrvatskih škola odgovorili na naš upit, tek je šturi odgovor da je zbog pojačanog broja pristupa korisnika web stranicama škola došlo do određenih poteškoća te da intenzivno rade na njihovom otklanjanju.

Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem ističu da su odmah po saznanju žurno kontaktirali CARNET koji radi na uklanjanju nastalih poteškoća.

Međutim, teško je povjerovati da je informatički sustav krahirao zbog pojačanog pristupa korisnika web stranicama, jer tih korisnika nije više nego prijašnjih godina, već naprotiv manje ih je s obzirom da broj učenika u Hrvatskoj iz godine u godinu pada. To da pojačan ulaz na web stranice škole nije baš smislen odgovor, slažu se i ravnatelji koji ne vide razlog zbog kojeg bi roditelji ove godine više posjećivali web od prijašnjih godina. Kako bi informacija došla do roditelja u riječkoj najvećoj osnovnoj školi, OŠ Srdoči, ravnatelj Ivan Vukić kaže da će se škola prisilno vratiti u neka bivša vremena.

Foto: Mladen Volarić/Hina