Ministrica vješto koristi sindikate, ja joj skidam kapu: Odvlače pažnju od problema sa “Školom za život”

Ministrica vješto koristi sindikate, ja joj skidam kapu: Odvlače pažnju od problema sa “Školom za život”

Sindikalne zahtjeve i pregovore s Vladom, i prosvjed učitelja za N1 je komentirao Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod.

Na pitanje je li sindikat Preporod nedostajao na današnjem prosvjedu učitelja, Stipić je kazao: “Nismo nedostajali na prosvjedu. Ova dva sindikata su pozvali svoje povjerenike i da su pozvali treći bila bi gužva. Mi zagovaramo zajednički nastup sindikata, ali mi nikada ne idemo tamo gdje nas se ne zove.”

Stipić je kazao kako, u slučaju da bude potrebe za većim prosvjedima više neće moći ovako zasebno nastupati već da će to morati učiniti zajedno.

Komentirao je i povećanje plaća učiteljima i nastavnicima. “Povećanje od 6 posto može malo amortizirati problem, ali ne može riješiti problem naše potplaćenosti. To vam inače iznosi otprilike 340-350 kuna u netu za učitelje početnike, a za učitelje pred mirovinu negdje 480 kuna. Nije to nešto što će spasiti učitelje”, ističe Stipić.

Upitan što su se Vlada i predstavnici sindikata dogovorili, Stipić je rekao: “Oni su se dogovorili da će se možda dogovoriti. Nije jasno zašto je trebalo 1500 kolegica i kolega da bi se sjelo s premijerom za isti stol. Ja to ne razumijem. Istina je da su poslali dva dopisa i da su zatražili susret. Nije mi baš previše jasno zašto iz Vlade moraju sebi organizirati na taj način susrete. Moglo je sve proći bez ovog sindikalnog turizma.”

“Ništa se nije dogodilo. Osim što se to ništa proglašava nekakvim rezultatima. Visoko suglasje između ova dva sindikata i ministrice je upućivalo da oni njoj neće pokvariti ovu zabavu vezanu uz Školu za život”, mišljenja je Stipić.

“To je bio jedan događaj kojim se željela skrenuti pažnja javnosti na nešto što se ionako zna, a to je da smo mi potplaćeni”, dodaje.

Stipić smatra kako postoji “jedna dosta neobična situacija”. “S jedne strane jasno je da sindikati imaju podršku resorne ministrice, a s druge strane i ministrica koristi sindikate da bi amortizirala nezadovoljstvo ljudi na terenu. Ona vrlo jasno zna zašto to radi. Ona to radi vrlo smišljeno i ja joj skidam kapu”, rekao je Stipić.

“Ja jedino žalim zbog nečega, a to je što ministrica to nije iskomuniciralo s ministrom financija i premijera. Mislim da neće barem ove godine doći do selektivnog povećanja plaća”, dodaje Stipić.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina