Škaro i “volontiranje” u Sigetu: I Davor Šuker je bio volonter u HNS-u za “sitnicu” od 50.000 kuna mjesečno

Škaro i “volontiranje” u Sigetu: I Davor Šuker je bio volonter u HNS-u za “sitnicu” od  50.000 kuna mjesečno

‘Njegova je funkcija volonterska, a profesionalno se radi o osobi visokih menadžerskih sposobnosti’, piše u priopćenju Autokluba Siget izdanom netom nakon što je javnost doznala kako njihova dugogodišnjeg predsjednika zaposlenica ovog najvećeg autokluba u zemlji optužuje za silovanje na radnom mjestu i prijetnje.

Ispada da je Škaro na čelu AK Siget već 15 godina kao volonter. Iako većini pada na pamet da to znači raditi i ne dobivati plaću, u ovom slučaju, a vidjet ćemo kasnije i u nekim drugim, riječ je tek o radnom statusu osobe, piše tportal.

To što je netko volonter u ovakvoj organizaciji, koja je zapravo udruga građana, znači tek da nije u radnom odnosu, ali ne da obavlja posao za nula kuna. Prema tportal-u, takva je praksa u svim autoklubovima, pa i u HAK-u, kojem je na čelu Slavko Tušek, koji je u mirovini te također volonterski obavlja dužnost predsjednika.

Funkcija predsjednika pojedinog autokluba nije profesionalna. Nije uobičajeno to da osoba na takvoj funkciji, na kakvoj je Škaro, dolazi svakog dana ‘na posao’, već to čini po potrebi, na sastanke skupštine, upravnog odbora i slično. To kod njega nije bio slučaj.

Funkciju direktora u hrvatskim autoklubovima zapravo imaju glavni tajnici, koji su zaposlenici. Kakva je priroda Škarina volonterskog statusa, je li u mirovini i koliko dobiva za svoj rad, u Autoklubu Siget nisu odgovorili. Međutim, može se pretpostaviti da Škaro ne radi za nula kuna.

AK Siget je u prošloj godini uprihodio gotovo 34 milijuna kuna, uz bruto dobit nešto manju od dva milijuna kuna. Ima 66 zaposlenih, a prosječna plaća je osam i pol tisuća kuna.

Volontira i za HAK

Škaro usto kao član Upravnog odbora Hrvatskog autokluba (HAK) prima naknadu za svoj rad u iznosu od 3500 kuna neto mjesečno, kažu u HAK-u.

Pojašnjavaju da su i kod njih, s obzirom na to da je i HAK udruga građana, kao i ostali autoklubovi, u radnom odnosu oni koji čine stručnu službu, dok su u tijelima upravljanja Hrvatskog autokluba volonteri. Koliko Škaro kao volonter dobiva u AK-u Siget, u HAK-u ne znaju jer je riječ o dvije različite udruge.

Škaro kao osvajač olimpijske medalje ima pravo na mjesečnu ‘sportsku mirovinu’ od 3240 kuna, a s obzirom na to da je jedan mandat bio saborski zastupnik, moguće je da je aktivirao i saborsku mirovinu.

I Šuker je bio volonter

Istodobno, naime, može biti i ‘volonter’ i u mirovini. Sličan je slučaj bio i s Davorom Šukerom, predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza. I on je svoju funkciju obnašao volonterski, a HNS je, kao i autoklubovi, udruga građana. Kako su mediji ranije pisali, Šuker je za ‘volontiranje’ bio honoriran s nešto više od 50 tisuća kuna mjesečno. U međuvremenu je, doznajemo, Šuker prestao volontirati te je stupio u radni odnos u HNS-u.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina