Njemačka je posljednjih nekoliko godina u velikim političkim previranjima: Što je pokazalo najnovije istraživanje?

Njemačka je posljednjih nekoliko godina u velikim političkim previranjima: Što je pokazalo najnovije istraživanje?

Pokrajinski izbori u Saskoj i Brandenburgu okončani su sa znatnim gubitkom glasova i rekordno lošim rezultatima za CDU, SPD i Ljevicu, dok su AfD i Zeleni zabilježili vidljiv porast glasova i mogu slaviti nove rekorde. Ti izbori, međutim, nisu kratkoročno ostavili traga na aktualnom raspoloženju u zemlji. To je rezultat do kojeg je došao institut za ispitivanje javnog mnijenja Infratest dimap u svom aktualnom izvještaju o političkim trendovima u Njemačkoj.

Kada bi iduće nedjelje došlo do izbora za Bundestag, CDU, SPD i AfD bi u odnosu na prognoze iz kolovoza, dobili tek nešto malo više glasova.AfD bi došao na 15 posto, CDU na 27 posto i time bi po prvi put od svibnja jasno bio uvjerljivo ispred Zelenih kojima je za 3 posto pala popularnost.

S 23 posto glasova Zeleni bi ipak ostali druga po jačini politička snaga. Usporedbe radi: tijekom izbora za Bundestag u rujnu 2017. Zeleni su dobili samo 8 posto glasova i imaju najmanji Klub zastupnika u Bundestagu, piše DW.

Vlada puno obećava, a ništa ne radi

Velika koalicija demokršćanskih stranaka CDU/CSU i SPD-a, prema rezultatima ankete, ne bi više imala većinu u Bundestagu. Građani su radom vlade sve drugo samo ne zadovoljni. Jedna od glavnih točaka kritike je da Vlada previše obećava, ali da se malo toga odražava na život ljudi. To mišljenje dijeli tri četvrtine građana (74 posto) s pravom glasa, među kojima su i simpatizeri oporbenih stranaka, ali i birači demokršćanske unije (CDU/CSU) i SPD-a.

Dvije trećine građana s pravom glasa (67 posto) su kao i u kolovozu dali loše ocjene vladi u Berlinu, dok je samo jedna trećina Nijemaca (33 posto) zadovoljna radom vlade.

Unutar vladajuće koalicije razlike su još i veće. Dok rad CDU-a u Vladi za 62 posto građana nije zadovoljavajući, radom CSU-a nije zadovoljno 67 posto građana, a radom SPD-a čak 74 posto.

SPD se bavi sam sobom

Socijaldemokrati su jako zaposleni kadrovskim pitanjima i to kritiziraju njemački građani koji su sudjelovali u anketi instituta Infratest dimap. SPD trenutno traži novog predsjedavajućeg stranke. To će još potrajati jer socijaldemokrati želi da o tome odluče njezini članovi. Tri od četiri sudionika ankete to smatraju ispravnim.

Paralelno s traženjem novog šefa, SPD želi odlučiti želi li ostati u velikoj koaliciji ili je prijevremeno napustiti. To većina građana Njemačke ne smatra dobrim potezom. Šest od 10 ispitanika (61 posto), unatoč kritikama na račun vlade, priželjkuje nastavak rada zajedničke vlade sastavljene od demokršćana (CDU/CSU) i socijaldemokrata (SPD) i do do kraja mandata 2021.

Angela Merkel i dalje jako omiljena

Očito, mnogi građani Njemačke igraju na kartu kontinuiteta u nestabilnom okruženju. Angela Merkel (CDU) je za 58 posto ispitanih građana jamac blagostanja u zemlji, unatoč nizu međunarodnih kriza. Na listi najomiljenijih političara u zemlji Merkel ponovo zauzima prvo mjesto. Sa velikim zaostatkom drugo mjesto zauzima šef diplomacije Heiko Maas (SPD) a ministar financija Olaf Scholz (SPD) je na trećem mjestu.

S radom šefice CDU-a i aktualnom ministricom obrane Annegret Kramp-Karrenbauer zadovoljno je samo 20 posto ispitanika. To je najgori dosadašnji rezultat za AKK.

Foto: Michael Kappeler/DPA