Split ostaje bez šume na Marjanu: Priprema se terena za apartmanizaciju i betonizaciju?

Split ostaje bez šume na Marjanu: Priprema se terena za apartmanizaciju i betonizaciju?

Magistar geodezije i geoinformatike Božidar Viduka zatražio je od Ministarstva zaštite okoliša da se pokrene postupak za brisanje park-šume Marjan iz Upisnika zaštićenih područja. Po iznesenoj argumentaciji može se pretpostaviti da je zahtjev poslao radi omogućavanja razvoja i gradnje na području park-šume, što je zahtjev vlasnika zemljišta na tom području, piše Slobodna Dalmacija.

Podnositelj se poziva na odluku Grada Splita “po osnovi splitskoga Generalnog urbanističkog plana i Provedbenog urbanističkog plana” već prenamijenila određeni broj zemljišta pod poljoprivrednom kulturom u građevinsko zemljište.

U urbanističkim planovima su, tvrdi Viduka, nekima priznata građevinska prava, pa onda trebaju biti omogućena ista prava svim privatnim vlasnicima marjanskih parcela.

“Budući da ne smije biti diskriminacije kod vlasnika, znači da se i ostalih 108 hektara terena pod poljoprivrednom kulturom mora prenamijeniti u građevinsko zemljište” tvrdi mr. Viduka.

Po Zakonu o zaštiti prirode, u “park-šumi su dopušteni samo zahvati i djelatnosti koje ne narušavaju obilježja zbog kojih je proglašena”.

Ministarstvo dalo “upute” Viduki

Ministarstvo zaštite okoliša je u svom odgovoru istaknulo da se upis zaštićenih područja i njihovo brisanje iz Upisnika zaštićenih područja obavlja “na temelju akta o proglašavanju i akta o prestanku zaštite”.

“Ako nestanu obilježja zbog kojih je proglašeno zaštićeno područje, nadležno tijelo (u ovom slučaju Gradsko vijeće Splita, op.a.) donosi akt o prestanku zaštite, uz prethodno pribavljene suglasnosti ovog Ministarstva i središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove šumarstva” odgovorio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra.

Naravno, park-šuma Marjan zaštićen je upravo zbog toga što se radi o šumovitom području. Ako bi šume na tom području nestalo, nestao bi i razlog za zaštitu, te bi vlasnici mogli prenamijeniti svoje parcele u građevinsko zemljište.

Vlasnici u pripremama za prenamjenu zemljišta?

To je shvatila i Udruga “Merjan”, koja okuplja vlasnike zemljišta na Marijanu. Na svojoj Facebook stranici postavila je poruku u kojoj poziva vlasnike parcela na Marjanu da sa svojih parcela uklone stabla.

“Svi vlasnici poljoprivrednih parcela na Marjanu, a na kojima je izraslo stablo (jedno ili više njih), molim da obavijestite gradskog poljoprivrednog redara da iziđe na teren i obavijesti ministarstvo kako bi se isto uklonilo i zemljište privelo svrsi” navode u objavi u travnju ove godine.

Inače, udruga je Viduku pozvala kao predavača tribinu koju su organizirali još 2014. godine. Viduka je, prenosi Slobodna Dalmacija, tada osudio rušenje nelegalno izgrađenih objekata i visoke troškove legalizacije.

Opara odugovlači

U tom kontekstu treba gledati i na raspravu u Gradskom vijeću Grada Splita između gradonačelnika Borne Krstulovića Opare i oporbe o upisu pravnog režima park-šume na katastarske i zemljišnoknjižne čestice na Marjanu. Opara, prema Slobodnoj Dalmaciji, s odlukom o upisu odugovlačio više od godinu dana. Viduka se, naravno, žestoko protivi upisu.

Argumentima Udruge “Merjan” i Božidara Viduke ide u prilog i pojava potkornjaka, nametnika na stablima koji se pojavio na stablima u šumi na Marjanu. Pojava potkornjaka je još jedan razlog za uklanjanje stabala, a prema tome i za ukidanje zaštićenog područja.

Po svemu sudeći, scenarij o ubrzanom razvoju turističkih potencijala na Marjanu je moguć. Oni kojima je to u interesu su organizirani, a gradske vlasti, čini se, ne pružaju previše otpora.

Goran Jugović, predsjednik Udruge “Merjan”, nije bio dostupan za komentar.

Foto: Milan Babić

Na slici: sanacija parka-šume Marjan uslijed pojave potkornjaka