Plenković o Vučićevim vojnicima na hrvatskoj granici: To nije komemoracija, to je provokacija

Plenković o Vučićevim vojnicima na hrvatskoj granici: To nije komemoracija, to je provokacija

Premijer Andrej Plenković komentirao je vraćanje srpske vojne delegacije koja je krenula u Jasenovac s graničnog prijelaza Bajakovo.

 “Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca”, kazao je premijer.

“Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorrativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo”, dodao je Plenković.

“Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vjezba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji”, kazao je zaključno Plenković.

Podsjetimo, delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, rečeno je agenciji Tanjug u Ministarstvu obrane Srbije.

Na granici, na prijelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u srbijanskom ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi.

Članovi delegacije VS-a su bili spremni ostaviti uniforme i u civilu produžiti put, ako je to bio jedini razlog za njihovo zadržavanje, ali su im carinici priopćili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Republiku Hrvatsku.

Delegaciji je izdana zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju. U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uvjete svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nikincima kako na navode da delegaciji srpske vojske nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku “nema poseban komentar”, ali da razumije da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu.

Nedugo potom, oglasio se glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Kazao je kako vojnici nisu najavili prelazak granice.

“Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjet treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi”, rekao je Milina.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina