Divjak o ravnateljskoj iznudi roditelja: Dobivaju milijardu kuna godišnje, a imaju i izvorne prihode

Divjak o ravnateljskoj iznudi roditelja: Dobivaju milijardu kuna godišnje, a imaju i izvorne prihode

Druga ekonomska škola u Zagrebu poziva roditelje svojih učenika da uplate po sto kuna s obrazloženjem da nisu u mogućnosti održavati odgovarajuću razinu obrazovanja. Iz N1 tvrde da im roditelji javljaju da ta škola nije jedina koja traži participaciju u troškovima. Tu situaciju je komentirala resorna ministrica Blaženka Divjak.

“Škole odnosno osnivači dobivaju milijardu kuna kuna godišnje za same škole, i imaju i izvorne prihode, i nema nikakvog razloga da osnivači ne skrbe jer to je njihova zadaća”, rekla je Blaženka Divjak prvoga dana školske godine.

“Nema razloga da se to radi. Apelirala bih i na osnivače i na škole da još jednom razmotre ovakve situacije, smatram da je to nepotrebno”, rekla je ministrica.

Obrazloženje ravnateljice

Podsjetimo, ravnateljica Druge ekonomske škole roditeljima je poslala priopćenje u kojem stoji da “zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa” nisu u mogućnosti “održavati odgovarajuću razinu te je stoga Školski odbor, uz suglasnost osnivača (Gradskog ureda za obrazovanje), donio odluku o uvođenju participacije od 100,00 kuna godišnje po učeniku”.

“Napominjemo da će novac prikupljen od roditelja biti trošen strogo namjenski za potrebe odgojno-obrazovnog procesa, a na kraju godine podnosit će se izvješće o trošenju sredstava s kojim ćete biti upoznati preko Vijeća roditelja. Žao nam je zbog nepopularne mjere, ali zbog održavanja nastave i mi smo, kao i druge škole, bili prisiljeni uvesti participaciju”, stoji u obavijesti.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina