Dobro organizirana provokacija: U Rijeci otvorena izložba o D’Annunziju, nekoliko Talijana privedeno

Dobro organizirana provokacija: U Rijeci otvorena izložba o D’Annunziju, nekoliko Talijana privedeno

Otvorenje izložbe “D’Annunzijeva mučenica/L’olocausta di D’Annunzio”, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja privuklo je veliki broj posjetitelja i medija. Nažalost, i taj događaj nije prošao bez provokacija, prenosi Novi list.

Nakon incidenta koji se jutro uoči otvorenja izložbe dogodio ispred Guvernerove palače, samo otvorenje prošlo je u miru, ali se ispred ipak pojavio ekscentrično odjeveni pojedinac koji je “glumio” D’Annunzija. Prema informacijama HINA-e, policija je privela nekoliko osoba neposredno prije otvaranja izložbe, uključujući i spomenutog pojedinca. Radi se o talijanskim državljanima.

 

D’ Annunzio – preteča fašizma

Prema protokolu koji su dobili mediji nije bila najavljena hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je otvorila izložbu, istaknuvši da ona tematizira jedno vrlo turbulentno povijesno razdoblje Rijeke, ali i općenito povijesti 20. stoljeća koje su obilježile pogubne ideologije.

– Izložba “D’Annunzijeva mučenica” pokazuje destruktivne posljedice jedne ideologije koja je pokušala uništiti multietničnost Rijeke. Izložba je postavljena iz pozicije muzejske struke, potvrđujući stav da o kontroverznim pitanjima treba progovarati u muzejima, arhivima, na temelju istraživanja povijesne građe – bez ideoloških iskrivljavanja i dnevnopolitičkih manipulacija – istaknula je Obuljen Koržinek.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je riječ o prvoj velikoj izložbi u kontekstu projekta Rijeke-Europske prijestolnice kulture, a kritički se osvrnuo i na događaje toga dana u Rijeci i Italiji.

– Postavljanje spomenika D’Annunziju u Trstu skandalozno je u kontekstu moderne Europe izgrađene na antifašizmu, razumijevanju i toleranciji. D’Annunzio je bio preteča fašizma i vojnom silom ušao je u Rijeku koja je tada imala status slobodnog teritorija. Ova izložba govori o čovjeku koji je uništio sve što je dotaknuo i o ženama koje su bile njegove žrtve – kazao je Obersnel.

Autorica izložbe je i Ana-Maria Milčić, koja je istaknula da je s obzirom na aktualna događanja i za Italiju i Hrvatsku važno da institucije čuvaju integritet struke.

Ponovno zauzimanje grada

D’Annunzio je pred sto godina išao u “Riječki pothvat”, akciju kojom je s manjom oružanom skupinom zauzeo Rijeku, koja je tada bila pod međunarodnom upravom.

Kako neslužbeno donosi Jutarnji list, nekoliko desetaka pripadnika talijanske fašističke skupine “Vodoinstalateri”, planiralo je u Rijeci izvesti performans ponovnog zauzimanja grada, a pišu i kako je policija do jučer na ispitivanje privela njih 16 i dio je već vraćen u Italiju.

Foto: Miljenko Klepac/Hina