Kako bi Suverenisti proveli lustraciju: Svim suradnicima UDBE treba zabraniti javne nastupe

Kako bi Suverenisti proveli lustraciju: Svim suradnicima UDBE treba zabraniti javne nastupe

Hrvatski suverenisti su u priopćenju za javnost pojasnili što točno misle pod lustracijom, koju su predložili Saboru pod imenom “zakon o otkrivanju podataka”.

Između ostalog, otkrivaju da bi se lustracija doticala nekadašnjih dužnosnika UDBE i KOS-a, čak i onih koji su sada u mirovini. Po zamisli Suverenista, građanske slobode bivšim dužnosnicima službi komunističkog režima bi se ograničile administrativnom odlukom, a ne sudskim postupkom. Takva ograničenja smatraju potrebnima radi očuvanja javnog interesa.

Prenisimo dio priopćenja.

“Lustracija kao sam pojam znači rasvjetljavanje, a u ovom slučaju je to postupak kojim bi se putem odgovarajućeg zakona sukladno zakonima i Ustavu Republike Hrvatske te zakonodavstvu Europske Unije i ostalim međunarodnim propisima utvrdilo putem obvezujuće izjave osoba koje obnašaju javne dužnosti u Hrvatskoj koje bi bile zakonom taksativno navedene, je li osoba radila za UDBU ili KOS u bivšoj SFRJ, a ako jest ne bi mogla trajno dakle doživotno obnašati niti jednu javnu dužnost u Republici Hrvatskoj. Dakle navedene osobe ne bi na određeno vrijeme prestale obnašati javne dužnosti kako je naveo dr. Palić nego trajno. U većini slučajeva se sudski postupak ne bi provodio nego bi se temeljem odluke tijela koje bi također bilo osnovano istim zakonom, utvrdilo da navedena osoba ne može vršiti javnu dužnost u Republici Hrvatskoj jer je radila za UDBU ili KOS. Zakonom bi bilo uređeno u kojim slučajevima bi se proveo sudski postupak. Također, osobe koje su u mirovini, a i dalje sudjeluju u javnom životu Republike Hrvatske, a utvrdi se temeljem istog zakona da su radile za UDBU ili KOS, ne bi smjele davati izjave za javnost, dakle ne bi smjele na taj ili bilo koji drugi način sudjelovati u javnom životu Hrvatske jer svojim izjavama ili drugim radnjama mogu utjecati na javnost i dovoditi narod u zabludu.

Postoji nekoliko različitih modela lustracije koje su provele postkomunističke zemlje o čemu javnost može više saznati u kolumnama na osobnoj web stranici naše nezavisne članice Kristine Gogić, autorice niza članaka i predavanja na tu temu koja potpisuje ovo priopćenje.

Ponovno obavještavamo hrvatsku javnost i ističemo da su dana 21. rujna 2018. godine Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Udruga obitelji umrlih branitelja RH, članice Pokreta Hrvatski suverenisti, aktualnoj Vladi, Saboru i predsjednici Republike Hrvatske podnijele Inicijativu za donošenje Zakona o razotkrivanju informacija na koju do sada nisu dobile odgovor niti nakon upućene požurnice i nekoliko službenih priopćenja. Stoga pozivamo Vladu RH da prihvati našu Inicijativu te da uputi u žurni postupak Zakon o razotkrivanju informacija radi zaštite interesa Hrvatske države i naroda od unutarnjih i vanjskih neprijatelja.

Hrvatski suverenisti poručuju: za istinu nikada nije kasno!”

Foto: Admir Buljubašić/Hina