Škoro okuplja desnicu: Most, Suverenisti i Hasanbegović idu zajedno na parlamentarne izbore?

Škoro okuplja desnicu: Most, Suverenisti i Hasanbegović idu zajedno na parlamentarne izbore?

Čelnici desnice u Hrvatskoj za Jutarnji su razgovarali o ideji stvaranja velike koalicije za parlamentarne izbore na čelu s Miroslavom Škorom. Misle da Škoro može povezati stranke koje su bliske, ali koje imaju različite identitete i bave se različitim temama.

Većina smatra da je stvaranje takve desne koalicije moguće samo ako se ispune dva uvjeta: ako Škoro ne uspije postati predsjednik, ali ostvari jako dobar rezultat na izborima – oko 20% glasova u prvom krugu, piše Jutarnji.

“Miroslav Škoro je odlučan u tome da provede nužne promjene u Hrvatskoj. Predsjednički izbori su prvi i glavni način na koji se to može učiniti u ovom trenutku i na njih smo fokusirani. Ali, naravno da smo svjesni činjenice kako to nije jednini način” poručili su iz Škorina stožera. Tako su neizravno potvrdili da Škoro ne isključuje nastup na parlamentarnim izborima 2020.

U tu koaliciju ušli bi Suverenisti, Most, a izgledno i Zlatko Hasanbegović.

“Ne razmišljam o tome hoće li Škoro, ako ne postane predsjednik RH, ići na parlamentarne izbore, kao niti hoćemo li biti u istoj ekipi, premda će Most sigurno igrati veliku ulogu na tim izborima. Ideja o pokušaju zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore svih stranaka koje sada podržavaju Škoru ima smisla tek nakon što vidimo rezultate predsjedničkih izbora. Jer ako Škoro pobijedi, sve se mijenja. I od te suradnje desnih stranaka neće biti ništa” rekao je Mostov Božo Petrov.

“Suverenisti su jasni. Mi pozivamo na široko okupljanje desnih, suverenističkih političkih opcija. Ali, treba znati da su od svih desnih stranaka – Mosta, Nezavisnih za Hrvatsku i drugih, koje su se natjecale na europskim izborima, upravo Suverenisti bili jedini pobjednici. Mi smo jedini osvojili mandat u Europskom parlamentu. Pozdravljamo podršku Mosta Miroslavu Škori, a za daljnju suradnju s nama Most bi se trebao potpuno jasno ideološki odrediti” rekao je Zekanović.

“Jasno vam je valjda koje kandidate neću podržati. Škorini birači su oni koje je HDZ bespovratno izgubio sve dok će na čelu stranke biti Andrej Plenković. Moji birači od mene očekuju da podržim Miroslava Škoru” rekao je jučer Hasanbegović i naglasio da su predsjednički izbori samo predigra za one prave – parlamentarne izbore.

Mogućnost velikog okupljanja oko Škore za Jutarnji je komentirao i izvor iz HDZ-a.

“Ako Škoro osvoji dvadesetak posto na predsjedničkim izborima i ako stranke koje ga podržavaju – Most, Suverenisti, Hasanbegović… – ostanu na okupu sa željom da idu zajedno na parlamentarne izbore, to bi mogla biti ozbiljna priča. Škoro nema što izgubiti, a može puno dobiti ako izađe na parlamentarne 2020. godine. A stranke koje ga sada podržavaju mogu ostati zajedno samo ako Škoro ostane u toj priči” tvrdi izvor iz HDZ-a.

Foto: Igor Kokoruš/Hina