Zeleno svjetlo brodovima s migrantima: Talijanska vlada bez Salvinija napravila zaokret u politici prema ilegalnim migracijama

Zeleno svjetlo brodovima s migrantima: Talijanska vlada bez Salvinija napravila zaokret u politici prema ilegalnim migracijama

Nova talijanska vlada dopustila je u subotu francuskome brodu koji prevozi migrante da uplovi u luku na otoku Lampedusi te iskrca 82 migranta, što čini nagli otklon od neumoljive politike zatvorenih vrata prijašnje vlade u kojoj je bio Salvini, prenosi N1.

Aktivisti broda Ocean Viking, koji vode francuska udruga SOS Mediterranee i Liječnici bez granica (MSF), na Twitteru su napisali da su dobili zeleno svjetlo da pristanu na Lampedusi, šest dana nakon što su izveli prvo spašavanje kod libijskih obala.

“Talijanske vlasti upravo su ponudile Ocean Vikingu sigurnu luku”, objavio je MSF. Lokalni dužnosnici vijest su potvrdili.

Talijanska vlada formalno je počela s radom u utorak obećavši novi pristup migraciji nakon tvrdog odbijanja humanitarnih brodova na kojem je inzistirao ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, predsjednik desne Lige.

Premijer Giuseppe Conte rekao je u četvrtak da se “nekoliko zemalja EU-a” složilo primiti Afrikance s broda Ocean Viking, no nije dao daljnje detalje te nije odmah pustio da Ocean Viking uđe u talijanske vode.

“Trebamo malo više vremena, no Oceanu Vikingu konačno je dodijeljena sigurna luka. Mali znaci diskontinuiteta”, rekao je Matteo Orfini, viši član stranke lijevog centra Demokratske stranke (DP) koja je zamijenila Ligu unutar vladajuće koalicije.

Salvinijev tvrd stav prema imigraciji pridonio je popularnosti stranke Liga, koja se povukla iz koalicije s Pokretom 5 zvijezda prošli mjesec u neuspješnom pokušaju da izazove nove izbore.

Tijekom 14 mjeseci na čelu ministarstva unutarnjih poslova Salvini je uveo sigurnosne mjere kojima je zabranio humanitarnim brodovima ulazak u talijanske vode pozivajući se na obrazloženje da Italija već nosi previše odgovornosti za rješavanje problema afričkih migranata u Europi.

Brodovima koji krše te mjere prijetila je zapljena te kazne do milijun eura.

Foto: Hannah Wallace/Epa

Facebook Comments