Zašto profesor Havel više ne želi biti klijent Erste banke: Ne želi financirati ideologije koje se protive kršćanskomu i tradicionalnom svjetonazoru

Zašto profesor Havel više ne želi biti klijent Erste banke: Ne želi financirati ideologije koje se protive kršćanskomu i tradicionalnom svjetonazoru

U svibnju je Erste banka izazvala negativne reakcije jednog dijela javnosti zbog objave na Facebooku kojom podržavaju Zagreb pride. Najviše kritika je dobila zbog toga što njezinu objavu klijenti vide kao politički aktivizam, prenosi Direktno.

Boris Havel, Profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prevoditelj i stručnjak za Bliski Istok, jedan je od onih koji su negodovali zbog takve odluke Erste banke, te su zbog toga zatvorili svoj račun u toj banci.

Rekao je kako s Erste bankom nije bilo nikakve svađe već samo razmjena nekoliko ljubaznih i poslovnih mailova u kojem su razriješili svoj poslovni odnos.

Ne želim financirati aktivizam

“Moja savjest bila je jača od toga. To je moj priziv savjesti”, rekao nam je Havel koji napominje kako on kao osoba koja se profesionalno bavi Bliskim istokom zna koliko su osobe homoseksualne orijentacije izložene nasilju u islamskom svijetu i da to grozno nasilje apsolutno osuđuje. “Osobe homoseksualne orjentacije, kao i bilo koje, koje poštuju zakon, trebaju biti zaštićene i poštovane”, naglašava naš sugovornik i dodaje: “To što se ja osobno ne slažem s tim svjetonazorom pokazujem tako što odbijam tako nešto financirati preko privatnih tvrtki”.

Havel naglašava kako on nema problema s osobama. “Smatram kako bez obzira na nečiju orijentaciju svi trebaju biti poštovani članovi društva. No ono s čim ja kao kršćanin imam problema je njihov aktivizam koji jednostavno ne želim financirati ako ne moram”.

Podsjeća kako je na Zapadu homoseksualna skupina od jedne bizarne i marginalne skupine došla do toga da određuje niz tema koje su prihvatljive odnosno neprihvatljive u javnom diskursu, a najgorim smatra to što su uspjeli nametnuti svoju prisutnost u školama i to već od osnovne škole.

“I to je jedna stvar koju mislim da je potrebno prepoznati, ona već uvelike postoji na Zapadu, a ja u Hrvatskoj nikako ne bih volio da se moje dijete susretne s tim temama u bilo kojem drugom kontekstu osim u tome da mu to o čemu se radi objasnimo mi u obitelji sukladno nauku Katoličke crkve”, rekao je profesor Boris Havel za Direktno.

Bizarni politički, ideološki i svjetonazorski projekti

Profesor Havel je Erste banci poslao pismo koje prenosimo u cijelosti

“Poštovana gospođo,

obavještavam Vas da smo moja obitelj i ja odlučili otići iz Erste banke zbog promoviranja i financiranja homoseksualnih aktivnosti i aktivista u Hrvatskoj i drugdje.

Ljetos sam preko vaše FB stranice dobio reklamu o homoseksualnoj paradi u Zagrebu, koju su prvo vidjeli članovi moje obitelji i zgrozili se. Potom sam stupio u kontakt sa službenicima Vaše banke, koji su mi, ljubazno, potvrdili da je to politika Erste banke s kojom će banka nastaviti i ubuduće.

Moja obitelj i ja ne želimo biti dio te kampanje i ne želimo financirati ideologije koje se protive našemu kršćanskomu i tradicionalnom svjetonazoru.

Općenito smatram da banka, kao ni pekarna, autopraonica ili zubar, ne treba promovirati bilo kakve političke, ideološke i svjetonazorske aktivnosti, nego pružati uslugu koju klijenti žele i plaćaju. Od svoje banke ne očekujem da propagira nikakve, a pogotovo ne kontroverzne i bizarne političke, ideološke i svjetonazorske projekte.

Hrvatska je kršćanska zemlja u kojoj dominiraju tradicionalne vrijednosti, a netradicionalne uživaju slobode i prava, sve dok poštuju Ustav i zakone. To je Hrvatska kakva se sviđa meni i mojoj obitelji, i ne želimo ni na koji način biti dijelom pokušaja da se promijeni bilo njezin kršćanski i tradicionalni temeljni karakter, bilo načela slobode i poštivanja manjina i alternativnih svjetonazora, uključujući homoseksualnu zajednicu.

Usluga Vaše banke i Vas osobno u pitanjima bankarstva bila je izvanredno profesionalna. Bio sam Vaš klijent otkako sam se doselio u Hrvatsku prije više od 15 godina. Pokazali ste ljubaznost, stručnost i angažiranost u pitanjima bankarstva te sam Vam zahvalan na suradnji.

Ovim putem još jednom pozivam Upravu banke da razmisli o poslovnoj mudrosti ideološkog i svjetonazorskog svrstavanja i aktivizma, koji ne spada u domenu financijskih usluga. Nisam jedini koji je taj aktivizam shvatio kao osobnu uvrjedu, te uvrjedu hrvatskoj kulturi, tradiciji, obiteljskim vrijednostima i shvaćanju morala. Budući da se ta politika kreira izvan Hrvatske, shvaćam je i kao oblik kulturološkog i svjetonazorskog kolonijalizma.

Ovo je pismo u cijelosti javno.
Srdačan pozdrav”, napisao je profesor Havel.

Foto: YouTube

Facebook Comments