Jandroković: Milanovićeve optužbe su neprimjerene i podle, iznenadilo me je kažnjavanje novinara

Jandroković: Milanovićeve optužbe su neprimjerene i podle, iznenadilo me je kažnjavanje novinara

Uoči takozvane burne političke jeseni, koja počinje s početkom jesenskog zasjedanja Sabora, aktualna pitanja je za RTL komentirao predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

“U ovom trenutku u fokusu HDZ-a nisu unutarstranački izbori. Jučer smo se dogovorili da imamo dva prioriteta: jedan je predsjednička kampanja, HDZ mora stati iza Kolinde Grabar-Kitarović i tu postoji apsolutno suglasje svih. Očekuje se od svih da aktivno sudjeluju u kampanji predsjedničke kandidatkinje. Drugi cilj je odraditi mandat do kraja, donijeti do kraja godine proračun, imamo novi krug porezne reforme, Ovršni zakon, 60 zakona koji su povezani sa Zakonom o sustavu državne uprave i predsjedanje Europskom unijom”, navodi glavni tajnik HDZ-a.

Unutarstranački izbori se po Statutu trebaju održati u prvoj polovici 2020. godine, a Jandroković kaže da nemaju razloga bježati od toga.

“Kod nas je burno kad su izbori, kao i u svim strankama. Da sad vodimo unutarstranačku kampanju, to bi se loše odrazilo na predsjedničku kampanju. Miro Kovač je očito izletio u želji da promovira vlastite ambicije. Ponavljam, imali smo jučer kvalitetan sastanak, očekujem da ćemo se homogenizirati i odraditi predsjedničku kampanju kako treba”, rekao je.

Nedavno je izjavio da ga ne bi iznenadila moguća sabotaža. Traže li već alibije za mogući poraz Kolinde Grabar-Kitarović?

“Ne. Imamo iskustvo europskih izbora i nećemo si dozvoliti još jedno takvo iskustvo”, odgovorio je Jandroković, a na pitanje hoće li eventualni poraz biti odgovornost same predsjednice, odgovara: “Neće izgubiti, pobijedit će”.

Ipak, Grabar-Kitarović još uvijek nije službeno najavila kandidaturu za drugi mandat. Javnost već neko vrijeme čeka taj “lijepi sunčan dan”.

“Ona sama definira dinamiku, radi se o taktici. Sigurno će biti kandidatkinja. Službena najava će se dogoditi po njenom povratku iz SAD-a. Sad će se sigurno dogoditi”, kazao je Jandroković pritom odbacivši medijske napise da tjednima nema komunikacije između Pantovčaka i vrha HDZ-a: “Mediji pišu puno stvari, ali to nije točno. S predsjednicom se čujem gotovo svaki dan. Nema nikakvih loših stvari u odnosima između premijera i predsjednice. Vidjet ćete uskoro kad se zahukta HDZ-ov stroj”.

Zoran Milanović je za uhićenje novinara Indexa Gordana Duhačeka rekao da je riječ o režimskoj konstrukciji i da je “HDZ zla mater hrvatske demokracije i barijera za put u budućnost Hrvatske”.

“Meni je žao da koristi tako težak rječnik, to Hrvatskoj ne treba. Optužiti danas vodstvo države, ovo što se dogodilo nažalost je neprimjereno, je netočno, ali dosta je to podlo. Ubacivati takve optužbe u javni prostor nije fer, pogotovo ne od SDP-ovca”, kazao je Jandroković.

Ipak, novinar je priveden i kažnjen zbog verbalnog delikta i satirične pjesme.

“Što se tiče postupanja policije, sačekao bih izvješće ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Što se tiče drugog, i ja sam se iznenadio kada sam vidio da postoji zakonska praksa da se takvo nešto čini jer živimo u dobu kad ljudi pišu i govore i pišu što hoće. Iznenadilo me što se ovakvo nešto dogodilo novinaru. Ne znam kakva je praksa, Index je medij koji je grub prema svima nama koji sudjelujemo u političkom životom. Ja nisam i ne mislim nikoga tužiti. Moje osobno mišljenje je da je to nepotrebno, volio bih da toga nema”, rekao je Jandroković.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina