HVIDRA jača pritisak na Plenkovića: Pupovac je zloćudni tumor, razmišljamo o tome da HDZ-u uskratimo potporu

HVIDRA jača pritisak na Plenkovića: Pupovac je zloćudni tumor, razmišljamo o tome da HDZ-u uskratimo potporu

Predsjednik Glavnog odbora udruge HVIDRA Josip Periša rekao nam je što to planira reći u obraćanju javnosti koje je najavio povodom izjava Milorada Pupovca slovenskom Delu.

Zbog istupa Milorada Pupovca najavili ste obraćanje javnosti, što planirate reći?

“Pupovac je zloćudni tumor na najosjetljivijem dijelu tijela Republike Hrvatske. Njegovi ponovni istupi i izjave slovenskom Delu vrve još jednom nizu netočnih, neistinitih izjava koje optužuju i dijele packe hrvatskim građanima i Republici Hrvatskoj. Vežući se na ćirilicu, na ugroženost Srba u Hrvatskoj – način na koji se on obraća i na koji osuđuje Hrvatsku vani, smatramo da to nije promjereno i za nas je to neprihvatljivo”, rekao je Periša.

Kome će priopćenje koje planirate poslati biti namijenjeno?

“Hrvatskoj javnosti i Vladi. Milorad Pupovac djeluje i radi u Hrvatskoj, i uzmemo li u obzir da on radi kao izvanredni profesor na Filozofskom faluktetu, mislim da je to jako zabrinjavajuće, s obzirom na stavove koje je iskazao. Smatramo da on provodi velikosrpsku politiku u Hrvatskoj”, rekao je Periša.

Vi ste na zadnjoj konferenciji za novinare rekli da ste od premijera tražili da SDSS ne bude više u koaliciji, jer se Pupovac nije ispričao. Je li bilo reakcija od premijera?

“Od premijera ste vidjeli da ostaje pri tome da Pupovac sam odlučuje ostaje li u koaliciji ili ne, što ne smatramo dobrim. Smatramo da se Milorad Pupovac nije ispričao i prošli smo tjedan od Državnog odvjetništva tražili da procijeni ima li elemenata kaznenog djela u njegovim zadnjim izjavama u Sarajevu, obzirom da se Državno odvjetništvo nije očitovalo. I u zadnjim izjavama možemo vidjeti elemente ugrožavanja ugleda Hrvatske u inozemstvu, jer smatramo da su svi njegovi navodi u intervjuu netočni i lažni. Smatramo i da je ružno da on latentno i trajno prokazuje ustaše koje nitko ne vidi, a zapravo četnike koji su velikim dijelom članovi njegove stranke on ne vidi. On osuđuje katoličku crkvu, ali ne osuđuje pravoslavnu, a znamo kako je ona djelovala tijekom Domovinskog rata. Naše inzistiranje je da Državno odvjetništvo mora izaći i jasno kazati ima li elemenata kaznenog djela. Ako ne iziđe, smatramo da Pupovac nije jednak pred zakonom kao i drugi građani Hrvatske i da je to na neki način poziv na anarhiju. Zašto se drugi zatvaraju, a kada je on u pitanju ne može se niti provjeriti ima li elemenata kaznenog djela ili ne”, upitao je Periša.

Ustrajete li u zahtjevu prema premijeru da treba raskinuti koaliciju i hoćete li imati neke nove zahtjeve?

“Što se tiče koalicije pretpostavljamo da je to stvar politike, ali sigurno da nismo sretni s ovakvom koalicijom od početka. No mi smo udruga građana i sigurno se nećemo uplitati u političke odnose na državnoj razini, ali će nam to biti dobar pokazatelj za ubuduće. SDSS po nama, na ovakav način i provodeći ovakvu politiku, nije poželjan partner. Smatramo da nije dobrodošao, jer nije stranka s kojom bi se trebalo surađivati. U narednom ćemo preriodu znati odgovoriti na sve ove izazove, i odgovori će biti oštri, ako ne i oštriji nego izjave Milorada Pupovca”, rekao je Periša.

U kojem bi smjeru taj odgovor mogao ići?

“Za sada ćemo ostati suzdržani, ali budite sigurni da razmišljamo i pripremamo. Krajem tjedna imamo igre ratnih vojnih invalida u Makarskoj, gdje će sudjelovati tisuće ratnih vojnih invalida, gdje će biti predsjednici svih temeljnih, županijskih organizacija. Mi u Makarskoj možemo održati i mini sabor, jer su to sve naši izaslanici, i tamo ćemo raspravljati o tome i donijeti odluku. Nakon idućeg tjedna izaći ćemo sa svojim stavom”, rekao je Periša.

Nešto u vidu uskraćivanja podrške HDZ-u na predstojećim izborima?

“Sve su opcije otvorene, mi smo za dijalog. Čak smo i za javnu debatu s Miloradom Pupovcem, da vidimo što to njega žulja u Hrvatskoj. Sigurno da razgovor nema alternativu. Mi smo za taj razgovor, ali Pupovac današnjim izjavama u Večernjem listu pokazuje da drugačije govori kod kuće nego vani, kao podvojena ličnost. Vjerujemo da provodi projekt SANU2 Dobrice Ćosića i da je on produžena ruka politike Velike Srbije”, kazao je Periša.

Rekli ste da SDSS nije poželjna stranka u koaliciji, držite li da nije poželjna stranka ni u Hrvatskoj?

“O tome bi trebale institucije kazati svoje, zato i upiremo prste u državno odvjetništvo. Izjave Pupovca su dobile podršku na svim tijelima SDSS-a, što znači da je to slika cijele stranke. Ukoliko je to mišljenje cijele stranke, želimo da se očituje Državno odvjetništvo. Ako ima elemenata kaznenog djela, sigurno da ne bi bili poželjni i da bi trebali biti procesuirani jednako kao i svi drugi građani Hrvatske”, zaključio je Josip Periša.

Foto: N1