Grmoja: Plenković i Ćorić su znali za Ponoševe prijetnje i nisu ništa poduzeli, koalicija s HNS-om je bila bitnija

Grmoja: Plenković i Ćorić su znali za Ponoševe prijetnje i nisu ništa poduzeli, koalicija s HNS-om je bila bitnija

Hrvatski sabor u srijedu će, nakon što zastupnici iznesu stajališta na slobodnu temu, raspravljati o šest zakona, među njima i o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje je predložio Klub SDP-a, prenosi N1.

Izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa trebalo bi se urediti pitanje izuzeća Predsjednice i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te spriječilo da novi, dodatni zahtjevi za izuzećem ne dovedu do potpune blokade rada toga tijela.

Mostov Nikola Grmoja se u Saboru osvrnuo na slučaj direktora Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša koji je u utorak na konferenciji za medije objavio snimku na kojoj se čuje kako prijeti kolegi Mislavu Kotarcu. Grmoja je ispričao da mu se u travnju ove godine obratio Kotarac i izvijestio ga o prijetnjama koje dobiva od Ponoša.

Kazao je da su premijer Andrej Plenković i ministar Tomislav Ćorić znali za prijetnje. ”U travnju sam postavio zastupničko pitanje o prijetnjama i nakon pet i nešto mjeseci odgovora nema, premda je predviđen rok za odgovor od 30 dana. Imam tu pitanje koje sam uputio ministru Ćoriću i premijer Andreju Plenkoviću. Ne mogu reći da nisu obaviješteni”, rekao je u Saboru Grmoja.

”Ovdje se ne radi samo prijetnjama. Sad čujem da Ponoš treba dati ostavku. Niste time zaključili priču. Sad otvaramo priču što ste sve radili u Fondu i priču odgovornosti ministra i premijera jer su bili upoznati s prijetnjama i ništa nisu poduzeli”, rekao je Mostovac. Ustvrdio je da ministar Ćorić nije reagirao još u travnju ”jer mu je bitno da zadrži koalicijske partnere iz HNS-a”. ”Ovo je još jedan dokaz da je Hrvatska mala zemlja za veliku korupciju”, zaključio je Grmoja.

Primjedbu je uputio i predsjedniku Hrvatskog Sabora Gordanu Jandrokovića kojemu je poručio da bi, da je Jandroković reagirao na požurnicu, javnost za prijetnje Kotarcu doznala još u srpnju. ”Ali on očito ne može ništa protiv Vlade i premijera”, rekao je Grmoja za Jandrokovića.

Predsjednik Sabora Grmoji je poručio da je Vlada odgovorila na 90 posto zastupničkih pitanja te da je poslao požurnicu za njegovo zastupničko pitanje.

Na početku sjednice je u svom slobodnom govoru zastupnika Hrasta Hrvoje Zekanović govorio o suđenju Marijanu Živkoviću kojem se sudi zbog razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru. ”Može nas sve biti sram jer se u 2019. godini moram pitati kako se odnosimo prema onima koji su stvorili državu. Marko i Nikola su braća poginula u Vukovaru u ratu, a njihov je otac Marijan Živković. Nakon što su Vlasti RH nasilno postavile ćirilične ploče u Vukovaru, Živković je jedan od onih koji su reagirali na protuustavno postavljanje ploča”, rekao je Zekanović.

”Svaka uređena bi od Živkovića napravila ocem domovine jer je dao dvojicu sinova za slobodu. Dvojicu sinova je izgubio zbog srbočetničke, crnogorske agresije na Hrvatsku. Sudski progon Živkovića ne smije završiti ni oslobađajućom ni osuđujućom presudom jer kaznenog djela uopće nema i cijeli slučaj treba odbaciti”, kazao je Zekanović.

”Marijane Živkoviću, hvala ti za ono što si napravio, a nas sve zajedno treba biti sram”, zaključio je Zekanović.

Foto: Admir Buljubašić/Hina