Zastara za pedofila: Poznati fotograf nakon deset godina bijega može natrag u Hrvatsku kao slobodan čovjek

Zastara za pedofila: Poznati fotograf nakon deset godina bijega može natrag u Hrvatsku kao slobodan čovjek

Poznati riječki umjetnički fotograf Marcel Salvaro (71), koji je radio za UNESCO, nikad neće morati odslužiti kaznu od godinu dana i osam mjeseci zatvora zbog pedofilije. Naime, nastupila je apsolutna zastara izvršenja kazne zatvora, pa je riječki Županijski sud donio rješenje kojim se obustavlja izvršenje sankcije, prenosi Novi list.

Odbjegli Salvaro – čija je posljednja poznata adresa ona u Parizu, a sada je nedostupan europskom pravosuđu i policiji – još u srpnju 2008. godine je u Rijeci u odsutnosti osuđen na 20 mjeseci zatvora zbog dvaju kaznenih djela bludnih radnji, u kojima su žrtve bile djevojčice.

Salvaro je iz Hrvatske otišao neposredno pred početak suđenja, glasine su govorile da se sklonio u Parizu, niz poziva za rasprave ostalo je neuručeno, pa je na kraju odlučeno da se procesuira u odsutnosti.

Presuda mu je izrečena 2009. godine, a 2015. je po međunarodnoj tjeralici uhićen u Francuskoj. Francuska ga je odbila izručiti jer je tražio izdržavanje kazne u toj zemlji. Međutim, Salvaro je pobjegao i francuskoj policiji.

Kako je prošlo deset godina od izricanja presude, Salvaro se sada može slobodno vratiti u Hrvatsku, bez straha od uhićenja.

Prijavila ga majka

Salvaro se prije 15 godina, u srpnju 2004. godine, našao pod lupom policijskih istražitelja i potom osumnjičen za pet kaznenih djela: četiri bludne radnje i jedno zadovoljavanje pohote pred djetetom. Riječka javnost bila je osupnuta činjenicom da se inkriminacije protiv Salvara odnose na pedofiliju, te vezane za četiri djevojčice i dodirivanja za koje su istražitelji smatrali da su prerasli u razinu pedofilije i kriminala, a jedna od tih djevojčica je, sumnjalo se tada, upletena i u slučaj u kojem je fotograf pred njom onanirao. Događaji, zbog kojih je protiv Salvara pokrenuta kaznena odgovornost, zbili su se u njegovom stanu na Pećinama.

Marcel Salvaro se našao pod policijskom istragom nakon što je majka tada devetogodišnje djevojčice prijavila da je njeno dijete nekoliko dana ranije bilo umiješano u slučaj zbog kojeg bi on trebao kazneno odgovarati. Kao slavni fotograf i umjetnik Salvaro je često fotografirao djevojčice, no ovog puta je jedna od njih povjerila majci čudno ponašanje Salvara za foto seanse. Radom na slučaju, policija je došla do sumnji da su slična iskustva u Salvarovom stanu na Pećinama ranije, ljeto ranije, imale još tri djevojčice.

Salvaro je, ipak, na kraju optužen za “samo” dva slučaja bludnih radnji s dvjema djevojčicama, dok se od ostalih inkriminacija odustalo zbog nedostatka dokaza. Za dva slučaja pedofilije osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, a riječki sud je, u procesu zatvorenom za javnost, pri odmjeravanju kazne Salvaru jedinu olakotnu okolnost pronašao u dotadašnjoj neosuđivanosti. Otegotnim mu je cijenjeno da »grubo i bezobzirno zloupotrijebio odnos povjerenja i prijateljstva s djevojčicama«.

 

Facebook Comments