Apel ministrice iz Bihaća: Situacija je alarmantna, migranti donose HIV, tuberkulozu, hepatitis B i C, svrab, uši

Apel ministrice iz Bihaća: Situacija je alarmantna, migranti donose HIV, tuberkulozu, hepatitis B i C, svrab, uši

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović izrazila je zabrinutost radi zbog teškog javno-zdravstvenog stanja u USK zbog prisutnosti velikog broja migranata koji prenose različite zarazne bolesti, prenosi federalna.ba.

“Higijenska i epidemiološka situacija u USK je alarmantna i svakim danom sve više se usložnjava jer je u posljednjih mjesec dana došlo više od 600 migranata. Sada je njih od 5.000 do 6.000, a u dva imigracijska centra ‘Bira’ u Bihaću i ‘Miral’ u Velikoj Kladuši ih je oko 3.000. Devedeset posto to su mladići od 15 do 30 godina starosti, a među njima imamo HIV pozitivne, aktivnu tuberkulozu, hepatitis B i C “, kazala je za Fenu Ćemalović, iz stranke SDP BiH, koja danas prisustvuje tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj migrantskoj krizi.

Ističe da se u jednoj hali gdje je smješteno 2.000 migranata epidemiološka situacija ne može kontrolirati.

“Imamo 800 slučajeva svraba, a isto toliko i ušljivosti. Doktori hitne medicinske pomoći su 80 posto migrantima na usluzi, a 20 posto građanima”, kaže Ćemalović, dodajući da među migrantima ima i veliki broj ovisnika o narkoticima.

Kako ističe, imaju dovoljan broj liječnika i žele držati situaciju pod kontrolom, ali je najveći problem financijski.

“U Kantonalnoj bolnici u Bihaću kapacitet je dovoljan i prepun koji je vezan za domicilno stanovništvo. Uz pojavu bilo kojih zaraznih problema Infektivni odjel ne može primiti sve oboljele”, rekla je Ćemalović.

Poručila je da su migranti okupirali Bihać, gdje se više ne može vidjeti običan građanin.

“Djevojke iz straha ne mogu normalno kretati ulicama jer se boje migranata. Oni su upravo jednoj djevojčici koja im je kao volonter donosila hranu slomili ruku. Zaista se svašta dešava i zato nam je prijeko potrebna pomoć”, rekla je Ćemalović.

Izjavu pogledajte u videu

Foto: YouTube/Fena