“Antifašist” Habulin: HOS je protuustavan i treba ga zabraniti

“Antifašist” Habulin: HOS je protuustavan i treba ga zabraniti

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) Franjo Habulin dao je intervju za portal Novosti u kojem se uz uobičajene optužbe o bujanju fašizma i povijesnog revizionizma u Hrvatskoj dotaknuo i HOS-a te  staknuo da bi država trebala napraviti nadzor nad registracijom takvih udruženja i naložiti da se one poništavaju uz obvezu da naprave nove statute jer su aktualni -‘protuustavni’, prenosi Direktno.

Na  pitanje novinara tog portala slaže li se s onima koji ističu da Hrvatska osuđuje tuđe fašizme, ali ne i svoj, Habulin je odgovorio:

“Aktualna vlast ima jedan stav o antifašizmu namijenjen izvozu, a drugi za upotrebu u zemlji. Proživljavamo fašizaciju i ustašizaciju uz povijesni revizionizam i rehabilitaciju fašizma. Moram reći da aktualna Plenkovićeva vlada po svojim izjavama to ne podržava, ali ne radi se na sprječavanju i zaustavljanju svega toga. Tu glavnu ulogu igraju pravosuđe i MUP. Ali, uz ujednačene kriterije, a ne da netko za ‘Za dom spremni’ bude oslobođen ili osuđen za remećenje javnog reda i mira, a netko drugi ozbiljno osuđen”.

Habulin dalje odgovara: “Svjedoci smo urlanja po stadionima ustaškog pozdrava i ‘Ubij Srbina’ na utakmicama koje sa Srbijom nemaju veze, premlaćivanja sportaša u Splitu, do ozbiljnog događaja u Uzdolju gdje su maskirani likovi namjerno došli da razbiju, pretuku, zastraše… Slično je bilo u Njemačkoj u drugoj polovini 1930-ih prema Židovima. Znamo kako je to ondje završilo, a znamo i što je bilo u NDH. Na sve takve incidente aktualna vlast mora djelovati, ne samo deklarativno, nego i konkretnim postupcima nadležnih ministarstava”.

Stoga predsjednik SABA predlaže: “Obavještajne službe moraju pratiti one koji koriste govor mržnje i nasilje prema drugima, a sudstvo mora imati ujednačene kriterije prema onima koji otvoreno krše Ustav jer ustaškog pozdrava u njemu nema. U Hrvatskoj su registrirane mnoge udruge čiji su programi u suprotnosti s Ustavom, kao što je HOS, čiji su članovi registrirali udrugu čiji je statut protuustavan. Aktualna vlast treba napraviti nadzor nad registracijom takvih udruženja i reći da se one poništavaju, uz njihovu obavezu da naprave nove statute. Kad sam o tome govorio, više puta mi je rečeno da je HOS registrirao Ivica Račan. Nije on direktno, nego neki službenik. Nažalost, Račanu ne mogu reći da je pogriješio, ali pitam se postoji li danas politička volja i snaga da se ispravi njegova pogreška ili pogreška službenika koji je udario štambilj. To se može ispraviti nadzorom i revizijom registracija svih udruga, od kojih su neke svoju političku platformu prepisale od Pavelića”.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina