Josipović se slaže s Komšićem: Ustaška zmija i dalje sikće

Josipović se slaže s Komšićem: Ustaška zmija i dalje sikće

Član predsjedništva BiH Željko Komšić ponovno šalje napade usmjerene prema Hrvatskoj. Ovaj puta je komentirao pojedince u Hrvatskoj koji negiraju genocid počinjen za vrijeme NDH, prenosi Radio Slobodna Europa.

Uslijedio je svojevrsni incident, posebno zato što je javna novinska agencija umjesto “pojedinci” u naslov stavila “Hrvatska”.

Josipović: Komšićeva izjava stoji

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je ovakva komunikacija u kojoj se komentira naslove posljedica loših međudržavnih odnosa, ali da također generira novo zaoštravanje i probleme u odnosima dviju zemalja.

“Komšićeva izjava o pojedincima stoji, ali ustašofilija ima podršku i u dijelu politike, medija i javnog prostora, pa pogotovo vrijedi ono što sam rekao u Jeruzalemu – da ustaška zmija i dalje sikće”, kaže Josipović, ali upozorava i na Komšićeve dvostruke standarde.

“Predsjednika Komšića sasvim sigurno mogu podsjetiti da je ustašofilija u jednom dijelu Bosne i Hercegovine mnogo naglašenija nego u Hrvatskoj, a bogme da imamo i jake pročetničke stavove u Bosni i Hercegovini. Volio bih da predsjednik Komšić i u svojoj zemlji učini sve da se revitalizacija ustaštva i četništva ne dogode”, poručio je Josipović.

Mesić: Hrvatska ne stoji iza toga

“Pojedinci koji negiraju genocid u NDH, propagiraju ustaške simbole i službene komemoracije poginulim ustašama postoje, i tu je Komšić u pravu, ali iza toga ne stoji Hrvatska”, kaže za RSE bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Njemu su zasmetala prozivanja koja su od strane hrvatske politike krenula prema Komšiću nakon izjave.

“Ne bi se smjelo s Komšićem komunicirati na ovaj način. Prije svega, on je izabran po istom zakonu po kojem je ranije izabran njegov prethodnik Dragan Čović (predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH). A zašto se hrvatska politika veže samo na Čovića, to zna hrvatska politika”, zaključuje Mesić.

Foto: Admir Buljubašić/Hina