Hebrang tvrdi da je Kolinda u teškoj situaciji: Zbog podilaženja Plenkoviću napustili je glasači, a podrška HDZ-a upitna

Hebrang tvrdi da je Kolinda u teškoj situaciji: Zbog podilaženja Plenkoviću napustili je glasači, a podrška HDZ-a upitna

Najavu objave kandidature Kolinde Grabar-Kitarović komentirao je HDZ-ov Andrija Hebrang, koji je podijelio svoja iskustva kao kandidata HDZ-a kojem stranka nije pružila punu podršku. Rekao je da predsjedničino odugovlačenje s kandidaturom nije slučajno, te da to posljedica niza otegotnih okolnosti s kojima se mora nositi, prenosi Direktno.

“Počnimo od odnosa s podupirateljem HDZ-om. Bez logističke podrške stranke mala je vjerojatnost pobjede. To znamo svi mi koji smo to iskusili, jer nije lako organizirati stotine štandova i događanja, tisuće plakata i spotova, a o plaćanju svega toga da i ne govorimo. Pri tome je Predsjednica, svjesna toga, preokrenula svoju politiku prema mogućem. Tako se odrekla svih onih koje je vodstvo stranke označilo nepoželjnima, a s time su otpali i svi koji su joj predvodili prošlu pobjedničku kampanju. To je, svakako, bio težak korak i zbrajanje štete je potrajalo”.

Prevladavaju sitni interesi

“Dodajmo tome da je zbog zaokreta u lijevo, prema trendu sadašnjeg vodstva HDZ-a, morala odstupiti od nekih svojih suverenističkih stavova ili ih barem utišati.

Drugi razlog vaganja mogao bi biti podatak da HDZ zbog sitnih partikularnih interesa, nikada nije do kraja podržavao svoje kandidate. Sjetimo se kandidata HDZ-a Mate Granića, kojemu je podrška bila sa zadrškom. Ili Jadranke Kosor, koja je u kampanji nailazila na poluprazne dvorane, kao, primjerice, u Globusu gdje smo zbog malog odaziva čak morali dvoranu pregraditi da se ne vide prazna mjesta.

Moja iskustva još su teža, posebice u Zagrebu gdje mi je, primjerice, predsjednik područnog odbora Mario Zubović kao nositelj organizacije napustio Zagreb dan prije skupa, a pozive nitko nije dobio! Tadašnji član mog stožera, general Krešo Ćosić i ja nastupili smo pred desetak ljudi u centru Zagreba!”.

Vidošević i Primorac minirali kampanju

“Treći, ne manje važan razlog za produljenu analizu Predsjednica je vjerojatno vidjela u već tradicionalnom mrvljenju desnog biračkog tijela. Zahvaljujući tome, ljevičarski kandidati često su prošetali do pobjede. Govorim to jer sam osjetio na vlastitoj koži. Vrh stranke je, osim mene kao službeno izabranog kandidata, ubacio i Nadana Vidoševića, čiju smo imovinsku karticu i tada znali, ali je mediji ni politika nisu negativizirali.

Ubacili su i Dragana Primorca koji je kasnije pravomoćno izgubio sudski spor na tužbu da ga nazivam bjeguncem iz Domovinskog rata, jer je Hrvatsku napustio u ljeto 1991. godine da bi se vratio nakon Oluje. Ni to nije tada isticano, kako bi mogao uzeti svojih pet posto glasova desnice.

Ovim stranačkim igrama dodajmo još i opravdane osobne ambicije primjerice, dr Miroslava Tuđmana i dr Josipa Jurčevića, koji su uzeli četiri, odnosno dva posto glasova. Zbrojimo te desne glasove i to bi bila pobjeda u prvom krugu! Bez njih nedostajalo je oko dva posto i sudbina Hrvatske ode s Josipovićem ekstremno u lijevo”, kaže Hebrang.

Kujundžić odigrao protiv predsjednice

“Sama Predsjednica također je okusila lažne mamce desnice, kada je Milan Kujundžić išao protiv nje da uveća šanse Josipoviću s krađom svojih šest posto glasova desnici. Da nismo tada obznanili njegov odlazak iz Hrvatske tijekom Domovinskog rata u USA i tako otvorili oči mnogima, njegov naum da pomogne ljevici bio bi uspješan. Ovako, Predsjednica je pobijedila za manje od jedan posto razlike! Ta frustrirajuća iskustva sigurno su i ovaj puta nametnula pitanja kakvu će pomoć imati od stranke koja ju podupire?”

“Pa ipak, odgovori na brojna pitanja ova puta idu joj u prilog i očito je to prevagnulo. Razlika ljevice i desnice se istopila pa više nije važno tko ima ljevičarske korijene, ili tko nije sudjelovao u obrani zemlje. Gubitnici prvih demokratskih izbora ubrzo su postali pobjednici, i obratno, a danas je to dovedeno do savršenstva. Prema prognozama, situacija je danas lakša i zato jer je protivnik s desnice samo jedan ozbiljan kandidat, Miroslav Škoro”.

Milanović u prvom krugu?

“Jedino neodgovoreno pitanje danas je mogućnost apstinencije razočaranih domoljubnih birača, što stvara mogućnost nove političke katastrofe Hrvatske, a to bi bila pobjeda Milanovića u prvom krugu. Ipak, nadajmo se da je biračko tijelo naučilo barem tu temeljnu lekciju i da neće podržati miniranje desnih kandidata u korist nazadne ljevice. Jer, predsjednički izbori ne bi trebali biti u korist nikoga i ničega, osim u korist Hrvatske! Jesmo li napokon za to zreli?”.

Foto: Mario Strmotić/Hina