Apsurd: Grad Osijek izgradio invalidsku rampu, pa izgubio ključ. I tri godine kasnije invalidi nemaju pristup

Apsurd: Grad Osijek izgradio invalidsku rampu, pa izgubio ključ. I tri godine kasnije invalidi nemaju pristup

U rujnu 2016. godine izgrađen je nathodnik iznad sjevernog i južnog kolnika južne obilaznice grada Osijeka. Tada je ugrađena i rampa za invalide i tračnice koje kroz stubište omogućuju penjanje dječjim kolicima i biciklima. Međutim, tri godine kasnije, invalidi koji žive u Osijeku uopće ne znaju gdje je ključ rampe koja im omogućuje prijelaz do Stadionskog naselja, prenosi Glas Slavonije.

“Znate onu priču o lisici i rodi? Tako sam se osjećao kad sam došao pred nathodnik i shvatio da funkcionira samo uz pomoć ključa, a koji ja nemam! Nije da se nisam ranije informirao gdje bih ga mogao nabaviti, no kako sam baš trebao ići u Stadionsko naselje ne znam, valjda sam se nadao da će biti otvoreno, i došao sam do nathodnika. Međutim, “poljubio” sam rampu i vratio se natrag” ispričao je 55-godišnji Osječanin, invalid osuđen na invalidska kolica koji je želio ostati anoniman.

Ivan Karalić, zamjenik predsjednika Gradske četvrti “Novi grad”  tvrdi da oni nikada nisu imali ključ rampe.

“Tražili smo da se postavi dizalo za invalide i potom smo zatražili da nam se pojasni kako invalidi mogu koristiti tu rampu. Dobili smo dopis da ga mogu koristiti isključivo invalidi kojima je utvrđen stupanj invalidnosti i koji imaju potrebnu popratnu dokumentaciju. Trebali su se uputiti u Grad Osijek gdje bi dobili karticu da bi mogli pokrenuti dizalo te je rečeno da su građani kojima je utvrđen stupanj invalidnosti o tome obaviješteni” pojasnio je Karalić, uputivši nas na Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada gdje bi trebali, kaže, imati informaciju o tome.

U Gradu Osijeku su bez reakcija, jedino su novinare Glasa Slavonije neslužbeno uputili natrag u Gradsku četvrt “Novi grad”.

Gdje je ključ za rampu ne znaju ni u Savezu organizacije invalida, ističući da nisu nikada dobili upit vezan uz taj problem.

“Invalidi bi se trebali obratiti Kristiću u Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo. Pristup postoji, no gdje je ključ, ne znam” prokomentirao je Željko Perković iz Saveza organizacije invalida.

“Grad Osijek osjetljiv je na osobe s invaliditetom”, ističe Perković.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina