Hoće li se opet izvući: Sanader zbog bolesti uskoro izlazi na slobodu?

Hoće li se opet izvući: Sanader zbog bolesti uskoro izlazi na slobodu?

Nakon operacije koljena za rehabilitaciju su potrebna tri mjeseca, pojasnio je prošli mjesec na sudu stalni sudski vještak za kirurgiju, traumatologiju i ortopediju Božidar Šebečić.

Ivo Sanader je nakon operacije tjedan dana proveo u bolnici te su ga potom odveli na rehabilitaciju u Krapinske Toplice, pišu 24sata.

– U svim medicinskim slučajevima u kojima u tijelima zatvorskog sustava ne postoje uvjeti za liječenje zatvorenika, na prijedlog liječnika zatvorenici se upućuju u ustanove javnog zdravstva – kažu u Ministarstvu pravosuđa u kojem nam nisu odgovorili koliko će pravosudnih policajaca na njega paziti u toplicama.

– Prilikom upućivanja zatvorenika na liječenje u vanjske zdravstvene ustanove uvijek se donose individualne sigurnosne procjene i mjere za svaku pojedinačnu situaciju, pri čemu se uzimaju u obzir sva relevantna saznanja i sigurnosni parametri vezani uz konkretnog zatvorenika – kažu u ministarstvu. Sanader neće morati plaćati boravak u toplicama jer zatvorenicima koji imaju reguliran status zdravstvenog osiguranja troškove liječenja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Dok se nalazi u toplicama, kazna mu teče, no Sanader može zatražiti i prekid izdržavanja kazne. Prekid izdržavanja kazne zatvora znači privremeno otpuštanje zatvorenika iz kaznionice ili zatvora, za koje vrijeme izdržavanje kazne zatvora ne teče. Prekid se može odobriti, piše u Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, ako zatvorenik oboli od teške akutne bolesti ili mu se znatno pogorša postojeća kronična bolest.

Foto: Denis Cerić/Hina