U HDZ-u se pravdaju: Božinović poručuje pravobraniteljici da je sama kriva za propalu kandidaturu

U HDZ-u se pravdaju: Božinović poručuje pravobraniteljici da je sama kriva za propalu kandidaturu

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović otkrila preko društvenih mreža da je o kandidaturi za Europskog ombudsmana izvijestila ministra Božinovića, te se požalila na nedostatak podrške iz vlade za tu ambiciju. Iz HDZ-a joj poručuju da je trebala koristiti službene kanale, te da premijer Plenković nije ni znao za njenu kandidaturu.

“Kao čelnica institucije koja je opunomoćenica Hrvatskog sabora, o namjeri da se kandidiram za EU Ombudsmana sam na sastanku obavijestila potpredsjednika Sabora, Furia Radina. Znajući ipak kako je važno da i Vlada RH ima tu informaciju, a kako su svi moji raniji dopisi premijeru bili bez odgovora, o tome sam početkom rujna obavijestila i potpredsjednika Vlade, ministra Božinovića. On nije imao vremena za sastanak, ali smo o tome barem 10 minuta razgovarali telefonom. Žao mi je što nije premijeru prenio tu informaciju, iako sam ga to zamolila”, napisala je Vidović.

Ministar vanjskih poslova Davor Božinović je za Novi list da je vjerovao da je Lora Vidović odustala od kandidature, jer mu kasnije nije poslala službenu obavijest.

Tomislav Sokol, HDZ-ovac u Europskom parlamentu pak priznaje da ga je Lora Vidović 13. rujna mailom obavijestila da se planira kandidirati za Europskog ombudsmana. “Vašu kandidaturu ću svakako razmotriti”, odgovorio joj je Sokol mailom. No, procijenio je da to ipak nije dovoljno.

“Čuo sam, istina, od kolega da je ona jedan dan bila u parlamentu, kucala na vrata i tražila potpise zastupnika, ali ja tada nisam bio u svom uredu. To je bilo nenajavljeno, nisam prethodno dobio poziv Lore Vidović za sastanak. S njom osobno nisam o ovome nikad razgovarao. Nije ozbiljno da je ona tako radila na svojoj kandidaturi. Ako se zaista htjela kandidirati za ombudsmana, prvo je morala poslati službeni zahtjev Vladi za sastanak i sve im onda objasniti.” rekao je Sokol.

Pravobraniteljica se požalila na proceduru oko izbora

Kandidatura Lore Vidović nije prošla. Međutim, zanimljivo je da je naišla na podršku tamo gdje možda nije očekivala, kod Ruže Tomašić.

“Činjenica je da se nisam slagala s njom u vezi Thompsona i drugih stvari. O tome smo i ovih dana nas dvije razgovarale. Ali, odlično surađujem s Lorom Vidović, ispunila je kao pučka pravobraniteljica sve što sam od nje tražila i rješavala probleme ljudi za koje sam se zauzela. Ona dobro radi posao pučke pravobraniteljice, a čudno mi je da HDZ u Saboru glasuje za njezina godišnja izvješća dok joj u Europskom parlamentu nisu željeli dati potpis” rekla je Ruža Tomašić za Novi list.

Foto: Edvard Šušak/Hina