Predsjednica Kolinda optimistična: U potrazi za nestalim mornarima sudjeluje više država

Predsjednica Kolinda optimistična: U potrazi za nestalim mornarima sudjeluje više država

Prefektura Martiniquea u ponedjeljak je izvijestila da je uočena “moguća signalna raketa” u noći na ponedjeljak u blizini područja potrage za potonulim brodom Borubon Rhode koji je potonuo u Atlantiku krajem rujna, prenosi Le Parisien.

U noći na ponedjeljak  “brod Alp Striker, koji je unajmila Bourbon grupacija, na putu prema području potrage izvijestio je da su dvojica promatrača na mostu uočila bijele i crvene signale u trajanju od 20 sekundi koje su protumačili kao moguće signale poziva u pomoć”, navela je prefektura, javlja N1.

Regionalni centar za spašavanje “odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu u to područje do kojeg će doći u utorak”. Centar je također zatražio od svakog broda u tom području dodatnu budnost.

“Nastavlja se potraga, koliko je meni poznato u to nije uključena samo Francuska nego i neke druge države koje nam pomazu, između ostalih i SAD”, kazala je u utorak predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

I ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je danas situaciju s potragom za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem.

“Mi smo u stalnom kontaktu sa svim službama. Hrvatska služba vanjskih poslova i ured premijera su 24 sata dnevno u kontaktu sa svim francuskim službama od 26. rujna”, kazao je Grlić Radman.

“Noćas je ispaljena raketa i odmah nakon toga se na lokaciju uputio brod kompanije Bourbon. Oni su na putu, na terenu gdje je ispaljena raketa. I brod i zrakoplov idu tamo”, pojašnjava ministar.

Upitan o tome kada bi brod trebao stići na lokaciju ispaljivanja rakete, ministar je rekao: “Ne znamo sve, ovisi o određenoj brzini i načinu na koji će oni stići doći. Mi smo poduzeli velike diplomatske akcije. Svi smo se uključili i izvršili smo diplomatski pritisak jer nam je stalo do života Dine Miškića“.

Grlić Radman je kazao kako u zadnjih 20 godina nikad nisu bile tako opsežne pretrage kao sada.

“Obično se nekad pretrage zaustavljene i ranije, ali su pretrage i nastavljene našim naporima. Ja sam se čuo i sa suprugom kapetana, kao i svi naši kolege. Cijeli državni vrh je u kontaktu s državnim vrhom u Parizu”, rekao je Grlić Radman.

Foto: bourbonoffshore