Od sutra štrajk u školama: Ministrica Divjak ljuta, sindikati tvrde da će trajati dok Vlada ne ispuni zahtjeve

Od sutra štrajk u školama: Ministrica Divjak ljuta, sindikati tvrde da će trajati dok Vlada ne ispuni zahtjeve

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata završio neuspješno, prenosi N1.

“Imamo izjavu u 14 sati u Ministarstvu”, kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Na pitanje je li razočarana ishodom mirenja, kazala je:

“Ne da sam razočarana, ljuta sam!”

Nakon višesatnog sastanka sindikalist Branimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih komentirao je neuspješni postupak mirenja, prenosi N1.

“Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno”, kazao je, dodavši da će u štrajku biti dokle god mogu. “Na potezu je sad Vlada Republike Hrvatske”, dodao je.

“Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj”, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

“Naši zahtjevi su moralni. Očekujemo odaziv svih članova i nečlanova i da će sutra cijeli sustav biti u blokadi. Sutra cijeli dan štrajkamo, prema napucima koji su u školama, ujutro će se početkom smjene odraditi skupovi radnika, gdje će svi biti upoznati s našim zahtjevima i sa stavom Vlade, u školama ostaju štrajkaški odbori, a kolege ne moraju raditi, jer kad smo u štrajku, obustavljamo rad”, rekao je Mihalinec, dodavši da će se u osnovnim školama osigurati čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, ako nema nikoga drugoga tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti.

“Upućujem poruku roditeljima, ovo nije štrajk protiv njih, nego za dostojanstvo svih učitelja koji su u odgoju i obrazovanju. U ovakvoj situaciji i oni mogu učiniti malu žrtvu”, rekao je Mihalinec.

Upitan dokad će štrajk trajati, Mihalinec je odgovorio: “Onog trenutka kad Vlada prihvati zahtjeve.”

“Naši argumenti su jasni, neoborivi i nema nijednog protuargumenta, osim što ne žele riješiti pitanje i status učitelja u Republici Hrvatskoj”, rekao je, dodavši da su u školama za djecu odgovorni ravnatelji, koji će procijeniti treba li zvati djecu u školu ili ne.Ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka sa sindikatima rekao je da najava štrajka za Vladu nije ugodna, ali da su u Vladi vodili računa o fiskalnim i financijskim mogućnostima te ponudili opciju koju sindikati nisu prihvatili.

Foto: Edvard Šušak/Hina