Sam snimao video napada na sinagogu, objasnio motiv: “Žao mi je, ljudi. Totalni sam luzer”

Sam snimao video napada na sinagogu, objasnio motiv: “Žao mi je, ljudi. Totalni sam luzer”

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ocijenio je u srijedu da je pucnjava koja se u srijedu dogodila u Halleu u Njemačkoj blizu sinagoge bila “antisemitski napad” te dodao kako savezni tužitelji koji su preuzeli istragu misle da ima znakova da bi mogao biti napad krajnje desnice, prenosi N1.

Dvoje ljudi je ubijeno u pucnjavi na sinagogu i obližnju prodavaonicu kebaba u gradu Halleu na istoku Njemačke, javlja CNN. Do napada je došlo na Jom kipur, najsvetiji dan židovskog kalendara.

“Kako sada stvari stoje, trebamo poći od načela da je riječ o antisemitskom napadu”, rekao je Seehofer u priopćenju. “Prema uredu saveznog tužiteljstva ima dovoljno indicija da se radi o ekstremističko desničarskom motivu”, navodi agencija Reuters.

Agencija dpa navodi pozivajući se na sigurnosne izvore kako se vjeruje da je napadač na sinagogu Stephan Balliet, 27-godišnji Nijemac krajnji desničar.

Napadač je koristio improvizirani eksploziv i pušku iz kućne radinosti. Prvo je postavio eksplozivnu napravu pred sinagogu i pokušao ući u nju. Jedna žena ustrijeljena je pred zgradom, a muškarac ubijen kasnije kod obližnje prodavaonice kebaba.

Osumnjičenik za napad je snimao pucnjavu i objavio snimku na internetskoj platformi, objavila je u srijedu mrežna stranica SITE specijalizirana za praćenje terorističkih organizacija na internetu, javlja agencija France Presse.

U tom 35-minutnom videu muškarac kaže da “holokausta nije bilo” i da su Židovi uzrok svih problema, navodi SITE koji ga uspoređuje sa sličnom videosnimkom koju je načinio napadač na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u ožujku.

U videu se izravno obraćao publici, nazivajući sebe “anon” (anonimni korisnik=). Kada je postalo jasno da ima problema s oružjem, ispričavao se gledateljima i zvao sam sebe luzerom, prenosi Independent.

“Žao mi je, ljudi. Jednom luzer, uvijek luzer”.

“Totalni sam luzer”, rekao je napadač prije nego što je otišao.

Foto: twitter