Filipinski mornar otkriva detalje o potrazi za hrvatskim kapetanom: Molite se, mi dajemo sve od sebe

Filipinski mornar otkriva detalje o potrazi za hrvatskim kapetanom: Molite se, mi dajemo sve od sebe

Filipinski član posade trgovačkog broda uključenog u potragu za nestalim pomorcima potonulog tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić, za Morski.hr dao je najnovije informacije o potrazi na Atlantiku, prenosi N1.

“Još uvijek tražimo. Vrijeme je dobro, ali ne vidimo ništa. Bio sam sinoć na dužnosti i bila su tri broda u akciji traganja i spašavanja. ALP Striker vodi i zadaje uzorke potrage, sad za pet brodova. Upravo su nam zadali novi uzorak. Dajemo sve od sebe. Nadam se da ćemo pronaći nešto”, rekao je Filipinac.

Dodao je da on nije vidio nikakve zrakoplove u potrazi, barem dok je bio na straži na brodu.

“Nisam siguran ima li uopće zrakoplova uključenih u potragu, no dok sam ja na dužnosti, nisam ih vidio”, rekao je.

Na kraju je poručio da ljudima i brodovima koji su uključeni u potragu najviše sad može pomoći dobra volja.

“Molitva, molitva, molitva… to je jedina stvar koju možete napraviti u ovome trenutku, a mi ćemo dati sve od sebe u potrazi”, rekao je Filipinac.

Hrvatska je jučer, podsjetimo, ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.

“Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova”Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.

Podsjetimo, potraga za nestalim pomorcima s tegljača “Bourbon Rhode”, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea, nastavljena je nakon što je u noći na utorak u oceanu primjećena ispaljena signalna raketa, pa su u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije “Bourbon Offshore” te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca.

Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući i hrvatskog kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.

Foto: Hina