Plenković “uvijek za sve spreman”: Je li spreman za prijevremene izbore

Plenković “uvijek za sve spreman”: Je li spreman za prijevremene izbore

Premijer Andrej Plenković boravi u posjetu Sinju, gdje je sudjelovao na svečanosti otkrivanja biste dr. sc. Marka Veselice na Šetalištu Alojzija Stepinca. Tom je prilikom odgovarao na pitanja novinara, prenosi N1.

Upitan za štrajk u školama, Plenković je ponovio da će učitelji za rujan dobiti 2 posto veće plaće nego za kolovoz te da je Vlada dosad već digla plaće za 11,5 posto. “Dali smo razumnu ponudu, koja je financijski pozamašna. Vodite računa da se radi o sedamdesetak tisuća ljudi. Mi respektiramo i učitelje i profesore i radimo što možemo da održimo cjelinu proračuna i da provodimo politiku koja se bazira na jednostavnoj rečenici da trošimo onoliko koliko zarađujemo. Ono što uštedimo, smanjujemo dugove neodgovornih ranijih vlada, koji su sad glasni, a smanjivali su plaće u školstvu i zadužili Hrvatsku za 70 milijardi kuna. Mislim pritom na vladu SDP-a, da ne bude zabune”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da štrajk u školama nema pravnoga osnova. “Ovo je štrajk koji su oni organizirali zato što baš oni smatraju da je sad idealan moment za povećanje koeficijenata”, rekao je Plenković.

Upitan je li zbog toga ugrožena koalicija s HNS-om, Plenković je rekao da nije te da partneri razgovaraju. Što se tiče mogućnosti prijevremenih parlamentarnih izbora, Plenković je rekao: “Ja sam uvijek za sve spreman.”

Istraga povjerenstva

Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa ponovno je u petak raspravljalo o tome je li Plenković povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom, kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Plenković je rekao da nije on predložio Pokaza, nego da je to učinilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

“Pravi izbor je prijavitelj Povjerenstvu, koje se na ovom slučaju ponovno da instrumentalizirati, gospodin Bulj. Ja ću vidjeti što će Povjerenstvo kazati, a drugi put ću razmotriti da predložim ekscelenciju Bulja za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer smatram da će on svojim vrlo stručnim kompetencijama riješiti problem brexita, koji još nitko nije riješio”, rekao je Plenković.

Foto: Miroslav Lelas