Majke Srebrenice o kontroverznom nobelovcu: On je negator genocida, ovo je uvreda za žrtve

Majke Srebrenice o kontroverznom nobelovcu: On je negator genocida, ovo je uvreda za žrtve

Ne stišavaju se reakcije na dodjelu Nobelove nagradu za književnost kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu. Handke je kontroverzan zbog obrane politike Slobodana Miloševića tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prenosi Federalna.ba.

Među prvim reakcijama upućenim iz BiH je ona Majki Srebrenice, koje su Odboru za dodjelu poslale službeni zahtjev za oduzimanje nagrade. Ističu da je dodjela takve nagrade Handkeu uvreda je za žrtve u BiH.

“Mi majke Srebrenice smo vrlo razočarane zbog vijesti da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, koji je otvoreno negirao genocid u Srebrenici, koji je priznao jedan međunarodni sud, a zna se da se tamo dogodio genocid. Žalosno je da je ovako važna nagrada dodijeljena negatoru genocida u Srebrenici, kada svi znaju što se dogodilo u Srebrenici” komentira Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

“On je nas majke ponovo vratio u 1995. godinu i kakva je to poruka našim unučadima?”, dodala je Subašić.

“Ta Nobelova nagrada je oskvrnavljena, obezvrijeđena. Ona više služi ljudima koji su za mir, pravdu, prosperitet, za bolju budućnost” poručuje Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

Književnici, pak, smatraju da osobna politička uvjerenja nisu kriterij kojim se vodi Odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

“Oni pokazuju” smatra književni kritičar Ahmed Burić “da se njih to što je bilo na Balkanu, tko je tu koga ubijao i zašto, ne tiče”.

Reagirao je i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kazavši da je riječ o lošoj poruci i uvredi žrtvama genocida i drugih zločina u BiH, Hrvatskoj i Kosovu.

Oglasili su se iz Predsjedništva BiH. Očekivano, Šefik Džaferović i Željko Komšić ovakvu odluku Odbora su osudili navodeći da će poslati protestnu notu sa zahtjevom da se nagrada oduzme. S druge strane član predsjedništva Milorad Dodik uputio je čestitu Handkeu ističući da je riječ o velikom prijatelju Srba i Srbije.

Pokrenuta je i online petica za oduzimanje nagrade koju je do sada potpisalo više od 10.000 ljudi.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina