Što se još može napraviti za kapetana Dinu i njegove mornare: Obitelj se dobro drži, vjeruje da će sve dobro završiti

Što se još može napraviti za kapetana Dinu i njegove mornare: Obitelj se  dobro drži, vjeruje da će sve dobro završiti

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan izjavio je u našem Dnevniku u 22 da su svi razočarani zbog prekida aktivne potrage za kapetanom Dinom Miškićem i još šest mornara. Kaže i da se obitelj dobro drži i da žele napraviti sve što mogu da Dinu i posadi povećaju šanse da budu nađeni.

“Kao i mi i obitelj je razočarana. Ne možemo reći da ovakvu odluku nismo očekivali, ali svejedno smo ostali razočarani. S druge strane ipak baziramo određeni optimizam na satelitskim snimkama koje će se i dalje na dnevnoj bazi dostavljati Europskoj agenciji za pomorsku sigurnost, pregledavati i ako se uoči nešto potraga će krenuti u smjeru uočenog”, rekao je u našem Dnevniku u 22 glavni tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan, javlja N1.

“Obitelj se dobro drži, žele pružiti svaku moguću potporu i svaku moguću šansu da povećaju Dinu i njegovoj posadi da budu nađeni i na tome rade i na tome zasnivaju vjeru i mislim da je to ok”, istaknuo je.

Na pitanje o pokretanju privatne potrage kaže da obitelj razmišlja što će napraviti s prikupljenim novcem, ali i dodaje da svaka privatna potraga nije previše realna opcija jer takve potrage koštaju iznimno puno novaca, “a područje koje je moguće da bi se u njemu nalazio brod je toliko veliko da s jednim ili dva broda ili s jednim ili dva aviona ne možete na ozbiljan način napraviti potragu.”

Podsjetio je da su jučer Međunarodna transportna federacija (ITF), Nautilus i kolege iz Europske transportne federacije i ostali sindikati, među njima i francuski, uputili apel vladi Francuske da se nastavi potraga do sretnog okončanja.

“Možemo se nadati da će taj pritisak uroditi plodom, ipak je riječ o velikom broju ljudi, ITF okuplja skoro 187 milijuna radnika u transportu diljem svijeta. Kako će francuska vlada reagirati vidjet ćemo, a mi s naše strane radimo što možemo.”

Nada se da će se potraga nastaviti. “Znam da su šanse svakim danom sve manje, svjesni smo toga mi, svjesna je toga obitelj, ne žive oni u nikakvim nerealnim željama i ambicijama, ali ponavljam još jednom, ako ćemo time i malo pomoći i povećati šanse Dinu i posadi da budu nađeni onda ovo vrijedi raditi.”

Na pitanje što misli zašto je došlo do odluke o prekidu aktivne potrage kaže: “Nakon 16 dana ta odluka nije iznenađenje. Takva je procjena na terenu. Neću ulaziti u profesionalni dio centra za traganje i spašavanje u toj zoni, ali recimo tako da nije neočekivana”, zaključio je Melvan.

Foto: Hina