Aktivisticu iz Dubrovnika u Beogradu izvrijeđao muškarac: Nazvao me “ustašicom”, strašno je da nitko nije reagirao

Aktivisticu iz Dubrovnika u Beogradu izvrijeđao muškarac: Nazvao me “ustašicom”, strašno je da nitko nije reagirao

Marlena Weinberger Pavlović, Dubrovkinja hrvatske i židovske krvi, koja već više od četiri desetljeća živi i radi u Beogradu, predsjednica je Srpsko-židovskog pjevačkog društva, kulturna djelatnica i aktivistica. Prije nekoliko dana doživjela je vrlo neugodnu situaciju, prenosi Novi list.

U filijali Adiko banke prišao joj je nepoznati mladić uputio joj niz uvreda, nazvavši ju “ustašicom”, “bosanskom pjevačicom” i “kurvom”.

Izjavila je da je “šokirana vrijeđanjem, pogrdama i vulgarnim psovkama” te da je zapanjena i činjenicom da ni zaštitar niti itko od zaposlenika u filijali banke, u kojoj se dogodio, nije reagirao na višeminutno ponižavanje i vrijeđanje kojemu je bila izložena.

Weinberger Pavlović je incident prijavila policijskoj postaji u središnjoj gradskoj općini Stari grad, tražeći da se počinitelja identificira i prema njemu poduzmu zakonske mjere.

Obavijest i dopis o incidentu, u koji je Hina imala uvid, uputila je povjerenici za rodnu ravnopravnost Brankici Janković, istaknuvši kako je “šokirana vrijeđanjem po nacionalnoj i rodnoj osnovi”.

“Javno sam – bez da sam ičim izazvala – sramoćena, psovana i vrijeđana. Pošto dugo živim u Beogradu, dogodilo se više puta da budem ‘prozivana’ u negativnom kontekstu po nacionalnoj osnovi. Nekada kao Hrvatica, nekada kao Židovka, zbog mog ‘udrobljenog’ podrijetla, no – trudila sam se ta događanja zanemariti i nisam se puno osvrtala na takve uvrede primitivnih, bahatih pojedinaca”, istaknula je Weinberger Pavlović u dopisu upućenom državnom povjerenstvu za rodnu ravnopravnost.

Kakva je ovo zemlja?

Uz dopis o vrijeđanju u podružnici Adiko Banke, u nazočnosti zaposlenih i dva klijenta, Weinberger Pavlović naglašava kako se povjerenici obraća s namjerom da se spriječi širenje govora mržnje, uvreda i prijetnji, a nasilnika identificira i kazni primjereno zakonu.

“Uostalom, Beograd je moj grad, a Srbija moja zemlja. Ovdje je moj dom, iako obožavam svoj Dubrovnik. Sigurna sam i ništa mi se ne može dogoditi! Tako sam do sada mislila”, naglasila je u pismu povjerenici za rodnu ravnopravnost Weinberger Pavlović.

Dodatno ju iznenađuje da nitko od svjedoka incidenta nije reagirao.

“Što se dogodilo Beogradu, Srbiji, ovom narodu – gleda se bahati nasilnik koji vrijeđa i maltretira ženu – premda takvo ponašanje nije primjereno ni prema kome. Nitko ništa ne poduzima. Ni riječ nisu progovorili. Da li se možda slažu s nacionalističkim uvredama i izgovorenim psovkama? U kakvom to gradu živim, koja je ovo zemlja, kakvi su ovo ljudi?”, navela je ona u pismu.

Trebam li se bojati šetati ulicom?

Dani su prolazili, a kako je u međuvremenu nitko iz policije nije kontaktirao za svjedočenje ili zahtjevom za dodatne informacije, Weinberger Pavlović je u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije (MUP) 8. listopada osobno predala dopis upućen izravno ministru Nebojši Stefanoviću, inače i potpredsjedniku Vlade Srbije i visokom dužnosniku vladajuće Srpske napredne stranke.

U dopisu pita zašto policija do sada – 24 dana – nije postupila po svojoj nadležnosti, niti po njenoj prijavi.

Ukazujući kako dosad ništa nije poduzeto po njenoj prijavi, ona ministra Stefanovića pita: “Trebam li se bojati šetati ulicama svoga grada ili ući u neku javnu ustanovu jer mi svako može reći svašta? Sada sam verbalno napadnuta, što će biti sljedeće? Tko će me zaštiti?”

Foto: YouTube