Romima isporučena bijela tehnika: Ne smiju ju prodavati, izostavljeni oni koji su kažnjavani

Romima isporučena bijela tehnika: Ne smiju ju prodavati, izostavljeni oni koji su kažnjavani

U romskim naseljima diljem Hrvatske, pa tako i u Međimurju, ovih je dana krenula isporuka bijele tehnike i predmeta za kućanstva u sklopu godišnjeg programa za stambeno zbrinjavanje i poboljšanje uvjeta življenja pripadnika romske nacionalne manjine za 2019. godinu i u suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje, prenose Međimurske novine.

Ovu pomoć u međimurskim romskim naseljima dobit će oko 360 obitelji i to: peći na drva, struju ili plin, hladnjake, škrinje, kuhinje, stolove i stolice.

Nakon podjele peći na drva, danas su podijeljeni hladnjaci.

– Danas je podijeljeno ukupno 58 hladnjaka. Obitelji koje su ispunile prijavnice su zadovoljne i vesele. Atmosfera na podjeli je bila odlična, svi smo zahvalni na realizaciji ovakvog projekta, rekao je Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju za portal emeđimurje.

– Ovo znači jako puno za nas Rome. Oni koji nikad nisu bili ne znaju kako se ovdje živi, ne  znaju kako je to kad u zimi nemaš grijanje ili u ljeto nemaš kamo staviti svježe meso, kazao nam je Matjaš Oršuš,, te je najavio da će i sljedeće godine nastaviti s sličnom pomoći u građevinskom materijalu.

U nastavku nam je objasnio da bijelu tehniku nisu mogli dobiti oni koji su kažnjavani te je napomenuo da će se nakon dodjele njegovi suradnici u svakom romskom naselju detaljno provjeravati jesu li ti aparati na svojem mjestu, odnosno da ne bi bili, u međuvremenu, prodani.

– Zastupnik i ja smo ljuti na takve objave i opovrgavamo ih. Nije istina da bijelu tehniku prodaju u oglasima. Postoje kontrole u romskim naseljima, a ljudi su oduševljeni, rekao je.

. Projekt ide dalje, idući tjedan romskim se obiteljima dijele perilice rublja.

Na nedavnu vijest o patronažnoj sestri koja je svjedočila rafalnoj paljbi tijekom obilaska novorođenčeta u romskom naselju rekao je kako napada nije bilo, te da mu je žao što patronažne sestre više neće ulaziti u romska naselja jer su one itekako potrebne obiteljima.

– Zahvaljujem saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, Savezu Roma u RH ‘Kali Sara’ i svim suradnicima koji podržavaju romske obitelji, rekao nam je za kraj Matjaš Oršuš. 

Foto: Denis Cerić/Hina

Facebook Comments