Vrdoljakov stan od 2.4 milijuna izgradila firma upletena u aferu Anke Mrak Taritaš: Kome je sve ostao dužan?

Vrdoljakov stan od 2.4 milijuna izgradila firma upletena u aferu Anke Mrak Taritaš: Kome je sve ostao dužan?

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, je u centru Zagreba kupio stan od 168 kvadrata po cijeni od najmanje 2,4 milijuna kuna. Stan je izgradila tvrtka povezana s aferom Anke Mrak Taritaš. Kako Vrdoljak nema obvezu objaviti imovinsku karticu, postavlja se pitanje tko je Vrdoljaku posudio novac, i je li platio punu cijenu za stan.

Stan se nalazi u novogradnji na Zavrtnici, a sam Vrdoljak je za Index potvrdio da ga je platio 320 tisuća eura, odnosno gotovo 2,4 milijuna kuna. Stanovi u toj zgradi bili su procijenjeni između 2500 i 3000 eura po kvadratu, a Vrdoljak tvrdi kako je za njegov stan cijena bila 2000 eura po kvadratu, prenosi Index.

“Točno je da smo moja obitelj i ja nakon 8 godina podstanarstva u glavnom gradu nedavno kupili stan u Zagrebu. Obiteljski smo jako sretni, osobito djeca jer su napokon dobili svoje sobe”, napisao je Vrdoljak u odgovoru na upit Indexa o kupovini stana od 168 kvadrata u centru Zagreba.”

Vrdoljak u odgovoru na upit Indexa kaže da je 140 tisuća eura osigurao preko stambenog kredita te “iz prodaje poslovnih udjela u tvrtki čiji je bio vlasnik od 2001. godine te dio iz pozajmice prijatelja koja se jasno može vidjeti transakcijom u banci na tekućem računu”.

“Vrdoljakova tvrtka” koja posluje s HEP-om

Što se tiče prodaje udjela tvrtke, po svemu sudeći se radi o tvrtki Ato Inžinjering. Međutim, radi se o udjelu njegove supruge.

2016. godine HDZ tvrdio da je u posjedu dokumenata “iz kojih je vidljivo da je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) bivšoj supruzi te drugim osobama i tvrtkama priskrbio više od 150 milijuna kuna vrijednih poslova s Hrvatskom elektroprivredom”.

Te navode je tvrtka opovrgnula, međutim potvrdila je da se Vrdoljakova bivša supruga suvlasnik.

“Vrdoljak je bio direktor tvrtke od 2001. do 2009. godine, od kada prestaje raditi u ATO Inženjeringu i od tada prestaju svi kontakti s tvrtkom te bilo kakav utjecaj Ivana Vrdoljaka na poslovanje ATO Inženjeringa. Tvrtka trenutno ima osam suvlasnika, od kojih je jedna i Tatjana Vrdoljak, bivša supruga Ivana Vrdoljaka, koja je u vlasništvo ušla rastavom braka te nikada nije bila djelatnica tvrtke”, stajalo je u priopćenju Ato Inženjeringa.

Stan izgradila “HNS-ova firma”, poznata iz afere Mrak Taritaš

Zgradu je izgradila i Vrdoljaku prodala tvrtka Brimus, u vlasništvu Zvonimira Brizara. Obitelj Brizar poznata je po dobrim odnosima s HNS-om. Branimir Brizar je poznat iz afere sa suprugom Anke Mrak Taritaš, saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a.

Branimir Brizar odlučio je potraživanje od supruga saborske zastupnice i predsjednice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš naplatiti sudskim putem. Naime, Brizar je tvrdio kako suprug i zastupnica Mrak Taritaš već dvije godine izbjegavaju platiti račun od gotovo 650.000 za obnovu stana u centru Zagreba koje je izvodila njegova tvrtka Ing-grad. Navodno je bilo sporno 200 tisuća kuna. Afera je buknula upravo u vrijeme kada je Mrak Taritaš zbog sukoba oko koalicije s HDZ-om odlučila napustiti stranku.

Postavlja se pitanje zašto je ta tvrtka odlučila krenuti u potraživanje baš kada je Anka Mrak Taritaš izašla iz HNS-a, i zašto nisu ništa potraživali ranije. Postavlja se pitanje ima li Vrdoljak sličan “aranžman” s tom tvrtkom.

Upitna pozajmica

Valja istaknuti da Vrdoljak nije htio otkriti od koga je posudio očigledno značajni dio novca za stan.

Vrdoljak već odavno više nije saborski zastupnik i to od lipnja 2017. godine, niti je u vladi RH pa nema obvezu podnositi imovinske kartice.

Foto: Admir Buljubašić/Hina