Jelena Veljača optužila Stankovića: Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći

Jelena Veljača optužila Stankovića: Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći

Producentica, scenaristica i društvena aktivistica Jelena Veljača gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2.

Na početku emisije govorilo se o prosvjedima “Pravda za djevojčice” koji su održani u Hrvatskoj u subotu.

– Jako sam zadovoljna prosvjedima. Ovaj prosvjed nije samo naš, od ožujka do danas smo uspostavili suradnju s mnogim vrlo važnim akterima NGO scene. To su stručnjaci i stručnjakinje. Ja sam na neki način simbol, a žene i muškarci su stali iza nas i dali nama kao inicijativi sadržaj koji je izuzetno važan. Nikad nismo htjeli raditi prosvjed za neku neopipljivu stvar. Mi smo prosvjed suorganizirale sa Ženskom sobom.

Jedan je ključni zahtjev poslan s jučerašnjih prosvjeda, a to je da se javno financira ozbiljan sustav pomoći žrtvama seksualnog nasilja.

– Da tu netko sjedi iz institucija, oni bi pokazali papire na kojima piše da se nešto radi, ali u praksi to ne stoji.
Veljača dodaje da traže da se naprave nove sigurne kuće za žene diljem Hrvatske. Ističe da je premijer Andrej Plenković obećao da će se to napraviti.

Govorila je i o fondu #Spasime. Voditelj Aleksandar Stanković rekao je da se u javnosti pojavljuju teze da Jelena Veljača sve ovo radi kako bi “producirala” samu sebe i postala društveno prihvatljiva, a nakon karijere snimanja sapunica.

– Izuzetno sam ponosna na to što snimam sapunice i što radim na televiziji. #Spasime konkretno pomaže u slučajevima obiteljskog nasilja. Nasilje mora biti prijavljeno. Mnoge su nam se žene javile koje su socijalni slučajevi ili su žrtve obiteljskog nasilja koje još nisu prijavile. Statistike nasilje i obiteljskog i seksualnog zapravo nisu relevantne. Radi se samo o onome što je prijavljeno. Institucije ne šalju poruke građanima i građankama da će ih zaštiti.

Jelena Veljača ističe da se zlostavljane žene mogu obratiti inicijativi na web stranici spasi.me. Dodaje da praktično ne postoji obiteljsko nasilje koje ne uključuje seksualno nasilje.

– Jako se rijetko o tome govori. Seksualno nasilje, nažalost, je tabu tema. Stigmatizirano je i žrtve to itekako osjećaju.

Dodaje da u Hrvatskoj ljudi nisu osviješteni oko toga što je seksualno nasilje.

– Naravno, ako te netko lupi toljagom po glavi i odvuče u grmlje, svi će reći da je to silovanje. Ali imamo slučajeve “bila je u minici, napila se…”. To sve stavlja žrtvu u poziciju da mi svi sumnjamo je li ona to tražila. Tog diskursa ne bi trebalo biti.

Što se tiče slučaja u Zadru, Jelena Veljača je rekla, kako navodi Stanković, da je to “grad slučaj i da je to nasljeđe HDZ-ove vladavine koja je prešutno glorificirala nasilje svih kategorija”.

– Činjenica je da je HDZ vladao u Zadru. Kao građanka mogu reći da sve vlade do sada, uključujući i SDP-ovu, imaju svoj grijeh u tome. Mislim na glorifikaciju nasilja i neadakvatnu zaštitu žrtava. Bavili su se time kako doći na vlast i održati se na vlasti. To je naprosto činjenica, svaki građanin to može razumjeti.

Komentirala je i izjavu suca Vrhovnog suca Marina Mrčele “da je nastala hajka prema sudu u Zadru koja ne doprinosi postupku, ne doprinosi poštovanju žrtve niti omogućuje pretpostavke nevinosti”.

– To je nevjerojatno okrutna zamjena teza jednoga suca. Ono što je razvidno jest da je ovaj slučaj otkrio jednu frustraciju i nepovjerenje u pravnu državu. Da sam dio političkog establišmenta mene bi to zabrinjavalo. To je nakupljena frustracija koja govori mi se ne osjećamo sigurno.

Prokomentirala je i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Smatra da nije dovoljno angažirana po pitanju zaštite žena i ženskih prava.

Veljača dodaje da je u Hrvatskoj “nevjerojatno rašireno” ekonomsko nasilje.

– Žene su ovisne o muškarcima. Prvo o očevima, a potom o muževima. Sve žene koje imaju izazov da izađu iz kruga zlostavljača, one zapravo nemaju kamo. One bi zapravo trebale otići iz kuće moje su možda svojim rukama radile. One moraju ostaviti frižider koji su jedva kupile na 12 rata,  moraju ostaviti struju i vodu te otići u nepoznato. Ja sam zato predložila ideju da primjerice kada se kupuje stan, da ako će glasiti na ženu da bi porez bio manji ili da ga uopće nema. Čini mi se da je ženama u Hrvatskoj potrebno osnaživanje u svakom pogledu.

Aleksandar Stanković potom je prenio opservaciju nekih na društvenim mrežama koji su rekli da Jelena Veljača jedan dan “pokazuje guzu na Instagramu”, a drugi se bori protiv nasilja nad ženama.

– Tko god se bori protiv nasilja nad ženama, djecom i muškarcima je dobrodošao. Komentirati slike na Instagramu, mislim ta mreža služi da se komentiraju slike, ali ne u emisiji Nedjeljom u 2. Slika u badiću kad je lijepa sviđa se i ženama i muškarcima. Neki naravno nemaju potrebu to dijeli na Instagramu, a neki imaju. Ja imam 45 tisuća pratitelja koji me vjerojatno prate jer sam nekad davno glumila u sapunicama, možda me dio prati zbog ove borbe koja je medijski eksponirana.

Komentirala je Veljača i inicijativu Me Too, koja je nastala nakon slučaja zlostavljanja od strane poznatog producenta Harveyja Weinsteina.

Stanković ju je pitao zašto si je Salma Hayek dopustila da je Weinstein zlostavlja i zašto je o tome šutjela 14 godina. Voditelj je rekao da mu to ne zvuči uvjerljivo.

– To je izjava koja se često čuje kada se govori o seksualnom nasilju. Ona je proživjela Salma Hayek. Vi  sekundarno viktimizirate Salmu Hayek. To bi vam rekla svaka stručnjakinja. To nije zdravorazumsko razmišljanje. Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. Vi ne razumijete da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, da nisu ravnopravni. To feminizam pokušava već jako dugo reći. Nije isto da li muškarac ili žena vode Nedjeljom u 2, ističe Jelena Veljača.

Kada ju je Stanković upitao bi li se ponijela poput Salme Hayek 2002. godine, ona je odgovorila:

– Možda. Zato što je Harvey Weinstein u tom trenutku bog i batina Hollywooda. Svakoj ženi kada dođe do određene točke uspjeha, njoj je nevjerojatno teško. Kolike prepreke mora prijeći i maknuti sa strane. Prva je misao strah hoću li opstati. Jedina osoba koja je odgovorna za nasilje jest silovatelj. Meni je žao da vama nije jasno zašto moćne žene ne prijavljuju i ostaju u tim odnosima.

Dodaje da je Hayek prijavila nasilja onda kada se osjetila dovoljno snažnom da to napravi.

– Gospodine Stankoviću, možda se bojala za vlastiti život, karijeru, za svoju egzistenciju, za svoj status. Ne znam je li bila američka državljanka. Ali poanta je da žene žrtve silovanja imaju pravo prijaviti “abuse” kada god one to žele.

Potom je Stanković pitao Veljaču gdje je po njoj granica između udvaranja i seksualnog uznemiravanja.

– Postoji jasna razlika. Udvaranje može biti odbijeno. Čovjek je došao, donio cvijeće, ona je rekla ne…Ako bi stavio ruku na koljeno, a nije bilo dozvoljeno s druge strane, onda je to apsolutno seksualno uznemiravanje.

Foto:HRT