Plenković ponovno brani i hvali Šuicu: Bila jako dobra, ima puno iskustva, dobila je dvotrećinsku potporu

Plenković ponovno brani i hvali Šuicu: Bila jako dobra, ima puno iskustva, dobila je dvotrećinsku potporu

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za televiziju France 24 da je njegov cilj u vrijeme pregovora o raspodjeli ključnih dužnosti u europskim institucijama bio da Europska pučka stranka (EPP), čiji je bio pregovarač, dobije mjesto predsjednika Komisije, što je i postignuto.

Plenković je nakon završetka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a u petak dao dva različita intervjua za televizijski kanal France 24. Jedan na engleskom za emisiju “Talking Europe”, a drugi na francuskom za emisiju “Ici L’Europe”, koji je emitiran u subotu i nedjelju.

U intervjuu na francuskom, Andreju Plenkoviću postavljeno je pitanje jesu li točni navodi da je njegovo ime kružilo među kandidatima za predsjednika Europske komisije. Na pitanje žali li za propuštenom prilikom, kazao je:

“Ne, moj kandidat je bio Manfred Weber. Bio sam zajedno s latvijskim premijerom Krišjanisom Karinšom pregovarač EPP-a i moj je cilj bio da EPP dobije mjesto predsjednika Komisije, što smo na kraju dobili. Bilo je puno glasina, ali moj cilj je bio posao hrvatskog premijera koji radim sada evo već tri godine. Pred nama je predsjedanje Vijećem EU-a i imam jako veliku odgovornost na nacionalnom planu”.

Nakon što druge dvije političke skupine, socijalisti i liberali nisu pristali da Weber, čiji je EPP bio relativni pobjednik izbora, postane predsjednik Komisije, tri najjače političke grupacije odredile su po dva pregovarača, a jedan od EPP-ovih pregovarača bio je Andrej Plenković. Socijaldemokrati i liberali bili su za to da Nizozemac Frans Timmermans postane novi predsjednik Komisije, ali se tome oštro suprotstavio EPP i Plenković. Na kraju je posao dobila Njemica Ursula von der Leyen.

Plenkoviću je postavljeno i pitanje o kandidaturi Dubravke Šuice, za koju je novinarka rekla da je “jedva prošla” na saslušanju.

Plenković je odgovorio da nije “bilo jedva, nego da je dobila dvotrećinsku potporu”.

“Gledao sam njezino saslušanje tri sata i bilo je samo jedno provokativno pitanje. Sva ostala su bila vrlo korektna i mislim da je gospođa Šuica, potpredsjednica buduće Komisije, bila jako dobra, ima puno iskustva, dva puta je birana u Europski parlament”.

Plenković je izrazio veliko zadovoljstvo što je Ursula von der Leyen dala Dubravi Šuici resor demografije.

Polovica članica EU-a ima poteškoća kada je riječ o prirodnom prirastu stanovništva. Tu je potrebna dodana vrijednost od strane EU-a kako bi se pomogli napori država članica u tom području”, rekao je.

Foto: Daniel Kasap/Hina