Šola se pita zašto je Mile Budak tabu tema: Handke je sjajan pisac, ali go… od čovjeka

Šola se pita zašto je Mile Budak tabu tema: Handke je sjajan pisac, ali go… od čovjeka

Ivica Šola se u svojoj kolumni u Slobodnoj Dalmaciji bavio odnosom između umjetnosti i karaktera umjetnika, a povod za takvu temu je dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu, piscu koji je podupirao Miloševićev režim.

Šola je prepričao anegdotu kada je redatelj Danis Tanović okarakterizirao Emira Kusturicu kao “sjajan redatelj, ali go… od čovjeka”, na što mu je Kusturica odgovorio kako je Tanović “sjajan čovjek, ali go… od redatelja.”

Šola se upitao ne treba li književni opus jednog autora vrednovati neovisno njegovog karaktera i političkih stavova. “Pitanje je jednostavno: što ako je netko go… od čovjeka, a genij od umjetnika, filozofa?” piše Šola.

“Ovu (vječitu) dilemu dozvah u pamet nakon što je objavljeno da je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobio Peter Handke. Handke koji je bio apologet, propagandist Miloševićevog velikosrpskog fašizma, Handke, koji je nemalo nakon genocida u Srebrenici hladno obišao ratne zločince Karadžića i Mladića, kao da se od Vukovara do Srebrenice ništa nije dogodilo. Toliko je bljuvotina u apologiji autora genocida i velikosrpskih zločina Handke izgovorio da je prekratak prostor da ih ovdje iznosim, za to je potrebna cijela jedna septička jama.

Heidegger i nacizam

Spomenuo je slučaj Emmanuela Levinasa, filozofa i francuskog židova, koji je svoju misao temeljio na Husserlu i Martina Heideggeru.

“Skoro cijela Levinasova obitelj prošla je ili stradala u holokaustu. I sam Levinas bio je u nacističkom logoru, kao zarobljeni vojnik.

Preživio je sve to. Ta, pak, zločinačka nacistička ideologija i antisemitizam bila je pothranjivana i podupirana od njegovog bivšeg profesora Heideggera, koji se tih svojih stavova nikada nije odrekao. Levinas je znao za to. Unatoč tome, pišući o Heideggeru, ponavljao je kako je “Heidegger najveći filozof dvadesetog stoljeća, nažalost.”

Mile Budak

Šola se osvrnuo i na druge slučajeve u kojima pisci imaju upitne političke stavove, onog Knuta Hamsuna, Ezre Pound, pa i Krleže, za kojeg kaže da je podupirao “komunističke satrape”. Upitao se zašto je opus Mile Budaka tabu tema u Hrvatskoj.

Zašto je jedan od najvećih hrvatskih pisaca, Mile Budak, još uvijek tabu tema, a njegov iznimni književni rad ekskomuniciran iz hrvatske kulture? Ako i jest bio dio Pavelićeve vlasti, hajdemo vidjeti je li ikome išta loše učinio? Postoje arhivi. Naime, proces protiv Budaka koji je vođen ’45. od strane komunista trajao je par sati i Budak je strijeljan. Recimo i da je Budak kriv, da je imao krive ili katastrofalne političke procjene, treba li strijeljati i njegovo djelo, osakatiti hrvatsku kulturu?”

U konačnici, Šola zaključuje: “Budući da ni Handkeu ovakav izričaj nije stran, ukratko, on je go… od čovjeka, genij od pisca.”

Foto: Youtube