Nastavnica o stanju u obrazovanju: Ministricu ćemo pamtiti po crvenim cipelama i podrugljivim izjavama

Nastavnica o stanju u obrazovanju: Ministricu ćemo pamtiti po crvenim cipelama i podrugljivim izjavama
Tamara Šoić, nastavnica u Tehničkoj školi Rijeka i administratorica Facebook grupe koja okuplja nastavnike “45 minuta”, objavila je žestoku kritiku Vladi i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.
Objavu prenosimo u cijelosti
“Zaželjeli ste – dobili ste!
Željeli ste nastavnika koji će kritički promišljati i na takav način poučavati svoje učenike – dobili ste takvog nastavnika.
Nastavnika koji je itekako svjestan svega što mu radite.
Nastavnika koji više ne gura glavu u pijesak kad zavitlate bičem i koji je nakon desetljeća uništavanja svega što je svakodnevno gradio, (a vi vrlo uspješno rušili za njim) – izvukao glavu iz pijeska.
Dobili ste nastavnika koji jasno zna artikulirati svoje stavove, izreći vam ih u lice bez straha koji ste godinama sustavno usađivali u njega.
Nastavnika koji više nema što izgubiti jer je ostao zatočen u utvrdi koju ste sagradili i koju s visine gledate izvana, bez ikakve želje da zavirite što se tamo zaista događa.
Željeli ste motiviranog nastavnika.
Eto vam ga!
Tamara Šoić
Motiviranijeg no ikad da bećarcem ismije vaše prijetvorne odluke, pjesmom ih opjeva. I da vas se više ne boji.
Željeli ste informatički kompetentnog nastavnika.
Dobili ste ga.
Društvene mreže naš su teritorij.
Tamo smo se pronašli i prepoznali.
Svi mi koji se nikada nismo vidjeli, sada se znamo i ujedinjeni smo u jednom cilju – reći vam da ste debelo pretjerali.
Pretjerali ste već davno kada ste nam redali nesposobne ministre, jednog za drugim.
One koji su dolazili “po kazni” na tu dužnost, odraditi i promijeniti svoje stanje na tekućem računu.
Ministrice koje su stajale u stavu mirno kada je muško čeljade ulazilo u prostoriju.
Ministre koji su došli čistiti močvare pa ostavljali prostore na koje su zalutali još prljavije.
Ministre plagijatore.
Ministrice kojima ste kupovali svoj ostanak na vlasti i koje ste birali po kriteriju “najšireg osmijeha” koji će nas gledati s vlastitih fb stranica dok se svijet koji godinama stvaramo – ruši.
Ministricu koju ćemo pamtiti po crvenim cipelama i podrugljivim izjavama.
Koja će svako problematično pitanje objasniti sada već legendarnim odgovorom – niste najbolje proučili pravilnike i zakone!
Ministricu koja će nas zasipati fotografijama svojih umornih stopala udobno smještenih u nekoj od vaših skupocjenih igračaka još skupljeg voznoga parka.
Ministricu koja je polovicu svog mandata iskoristila na otkrivanje lažnih diploma dok je istovremeno sjedila u društvu plagijatora, ali takvi su je doveli na vlast pa je njihove diplome i prepisani radovi nisu nikada pretjerano zanimali.
Doduše, nisu je ni naše diplome pretjerano zanimale, ali to je samo bio dio performansa kojim je slagala idiličnu sliku unaprijed pripremljenu za javnost.
Željeli ste u javnosti minorizirati sav naš rad.
Obezvrijediti ga.
Pa kad smo zaustavili sustav, odjednom ste u brizi.
Pitate se zašto ne radimo.
Ne radimo zato da vam pokažemo kako izgleda kada netko ne radi posao za koji vi ionako mislite da ga ne radi kako treba.
Kada ste uvjerili javnost u nekakva 3 mjeseca našeg odmora i nerada, vi isti čije su prazne, saborske klupe sramota cijele države koja vas je tamo dovela.
I sad se ljutite jer se bunimo.
Nije vam svejedno.
A mi se bunimo jer nam je pun kufer vaše nesposobnosti i nerada.
Pun nam je kufer vaših izmišljenih afera kojima prikrivate stvarno stanje u obrazovanju.
Pun nam je kufer odrađivanja vaših nebuloza, izmišljanja nekakvih virtualnih učionica u koje ste nas upregnuli u vrijeme naših obiteljskih ručkova, koje ste skupo naplatili, a mi vam ih sada trebamo odraditi besplatno.
Ok, nije problem, znamo mi i to, ali odrađivati ono za što ste pobrali europske novce, a ne vrijedi ni pišljiva boba – neće ići, gospodo iz praznih klupa.
A sada se lijepo vratite u te prazne klupe koje vam ionako služe za cirkusiranje i koje mi “uhljebi i neradnici” prilično skupo plaćamo pa odradite ono za što vas plaćamo.
I pripazite sljedeći put što želite jer moglo bi vam se ostvariti.”
Foto: Edvard Šušak/Hina