Nakon žestokih kritika sindikati odustali od sastanka sa Škorom: Jesmo li trebali zvati Avu Karabatić, pita se Mihalinec

Nakon žestokih kritika sindikati odustali od sastanka sa Škorom: Jesmo li trebali zvati Avu Karabatić, pita se Mihalinec

Sindikalni predstavnici otkazali su sastanak s predsjedničkim kandidatom Miroslava Škore, nakon što su tražili da se on i Kolinda Grabar-Kitarović, kao potencijalni kandidati, izjasne o njihovim zahtjevima, prenosi N1.

“Ja sad ovako javno pozivam predsjednicu Grabar-Kitarović i Miroslava Škoru da do 31. listopada objave svima njihov stav o zaostajanju plaća učitelja i svim zaposlenim u obrazovanju. Predsjednica sindikata učitelja i ja održali smo sastanak s predsjednicom i jasno je iskazala stav o plaćama učiteljima i očekujemo da nas podrži u našem stavu. Zoran Milanović je svoj stav o zaposlenima u obrazovanju istaknuo 2012. kad je jedino zaposlenima u obrazovanju smanjio plaće. Očekujemo stavove Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore”, prethodno je rekao sindikalist Branimir Mihalinec.

Predsjednica je objavila da zahtjeve sindikata podržava, dok je Škoro objavio da je sa sindikatima dogovorio sastanak.

‘Potencijalni predsjednički kandidat Miroslav Škoro primio je na znanje poziv sindikata prosvjetnih djelatnika da se očituje o njihovim zahtjevima te je odmah dogovorio sastanak s predstavnicima sindikata na kojemu će ga oni detaljno upoznati sa stanjem u školstvu. Sastanak će se održati sljedeći tjedan, a nakon njega Miroslav Škoro i službeno će se očitovati o štrajku u školama i zahtjevima sindikata’, za N1 su izjavili iz Škorinog stožera.

Međutim, izgleda da su se sindikalni vođe predomislili, te su otkazali sastanak.

“Mi nismo ni za jednu stranku, mi se borimo za obrazovanje. Mi nemamo veze s politikom, naš je cilj obrazovanje i ono ne smije biti tao nijedne politike. Niti jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke s političkim strankama”, kazala je predstavnica glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan na press konferenciji komentirajući tako reakcije na jučerašnji Mihalinčev poziv Kolindi Grabar-Kitarović i Miroslavu Škori da se izjasne o zahtjevima sindikata.

“Nećemo ići na sastanak sa Škorom, ne želimo da nas se povezuje bilo s kojim kandidatom”, dodala je.

Ranije je sindikat Preporod kritizirao poziv predsjedničkim kandidatima, a sa stranice nastavnici.org su poziv Škori povezali s pjesmama koje su sindikalci pjevali kao prosvjed protiv Vlade. Žestoke su reakcije stigle i iz SDP-a, prenosi N1.

“Sindikat Preporod se nikada nije politički svrstavao i neće to činiti ni ubuduće.

Susret s predsjedničkim kandidatima je eklatantan primjer političkog svrstavanja”, objavili su iz sindikata Preporod preko društvenih mreža.

“Prvo su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjoj školi priredili prosvjedno-pjevački performans pod prozorima premijeru. Mišljenja o njemu su podijeljena, nekima je bio po volji, drugima ne – ali duhove je najviše uzburkao izbor glazbe.

Naime, jedna od pjesama koju su obradili i otpjevali u štrajkaškom aranžmanu je i pjesma predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji su zlobnici automatski protumačili kao iskazivanje podrške rečenom gospodinu”, objavljeno je na nastavnici.org

Mihalinec: Koga smo trebali pitati, Avu Karabatić?

Na prozivke reagirao i sam Mihalinec, koji je istaknuo da su i ranije prije izbora “koristili pravo da tražimo stajališta kandidata o pitanjima koja su nam važna. Ne želimo se svrstavati niti s jednom strankom niti s jednim kandidatom”.

Na pitanje zašto nije tražio mišljenje svih kandidata, nego je spomenuo samo tri po anketama najjača, odgovara: “A koga smo još trebali pitati za mišljenje? Avu Karabatić?”

Foto: Edvard Šušak/Hina