Isusovac koji je skladao “Zdravo djevo, kraljice Hrvata” nastradao od “osloboditelja”: Partizani su ga strijeljali iako se nije bavio politikom

Isusovac koji je skladao “Zdravo djevo, kraljice Hrvata” nastradao od “osloboditelja”: Partizani su ga strijeljali iako se nije bavio politikom

Priča Petra Perice, dalmatinskog isusovca koji je skladao popularnu himnu “Zdravo djevo, kraljice Hrvata” nije poznata široj javnosti. Naime, Pericu su 1944 ubili partizani, prenosi Slobodna Dalmacija.

On je i autor “Do nebesa neka se ori”, a u svoje je doba bio poznat po propovijedima u splitskoj katedrali, po radu sa sjemeništarcima u Šibeniku i po angažmanu duhovnika Križarskog bratstva u Dubrovniku.

I danas je nejasno što ga je točno koštalo života: djelovanje u križarskoj udruzi katoličke mladeži ili autorstvo nad “Zdravo djevom”. Ili optužba da je objema svojim angažmanima, i crkvenim i glazbenim, “kvario mladež”.

Kada su partizani u listopadu 1944. ušli u Dubrovnik, među uhapšenima se našao i popularni padre Petar. Zajedno sa 53 istaknuta Dubrovčanina likvidiran je na otočiću Daksi. Bez suda i realne krivnje.

Perica, nikada nije bio zainteresiran za neku visoku politiku.

Školovao se u Austriji

Rodio se 1881. u Kotišini kraj Makarske, kao potomak poznate i brojne makarske obitelji Kačića. Isto one iz koje korijenje vuče i jedan od stupova hrvatskog pučkog pjesništva Andrija Kačić Miošić. Odmalena u njemu tinjala pjesnička crta.

Perica je još kao osnovac pjevao splitskom biskupu. Kao sjemeništarac se u Vatikanu susreo s papom Leonom XIII. Školovao se u Beču, Bratislavi i Innsbrucku. Na prijelazu stoljeća skladao je “Do nebesa nek se ori”. U, kako bilježe povijesne kronike, slavu posvećenja mladih Srcu Isusovu.

Četiri godine kasnije, 1904. na red je došla i “Zdravo djevo”. Koju je Perica spjevao za proslavu pedesete godišnjice proglašenja dogme Bezgrešnog začeća. I koja je tijekom XX. Stoljeća izrasla u najizvođeniju marijansku pjesmu hrvatskih katolika.

Studij teologije završio je u Innsbrucku. Mladu je misu 1914. služio u rodnoj Kotišini.

Tijelo pronađeno 65 godina nakon ubojstva

U Zagrebu je bio urednik “Glasnika Srca Isusovog, potom i upravitelj Apostolata molitve u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Kratko je boravio i u Travniku, no potom se vratio u Dalmaciju. U Split je, u rezidenciju Družbe Isusove, došao 1919. godine. Tu je proveo deset godina. Iz Splita se preselio u Šibenik, na mjesto duhovnika u Dječačkom sjemeništu. Onda se 1937. seli u Dubrovnik i postaje supervizor tamošnje isusovačke zajednice.

U politiku se nije petljao.

Uhićen je u nedjelju 22. listopada 1944. godine iza 22 sata. Zajedno sa ostalim zarobljenicima odveden je na otočić Daksu. Skinuli su ga do gola, pretukli i bacili u jamu. Ubijen je 25. listopada metkom u potiljak.

Posmrtni ostaci Petra Perice identificirani su 65 godina nakon njegovog ubojstva, prema uzorcima krvi članova njegove obitelji iz Australije obavljene 2009. godine. I sahranjeni na dubrovačkom groblju Boninovo.

Biskup Mate Uzinić predložio ga je za blaženika. O njegovom životu i djelu isusovac dr. Roko Prkačin objavio je knjigu. “Zdravo djevo” i “Do nebesa” i danas su neke od najizvođenijih crkvenih pjesama.

Foto: Shannon Douglas/Unsplash