Mirjana Kasapović žestoko napala Mitrikeskog: Zašto se bojala spomenuti Raspudića?

Mirjana Kasapović žestoko napala Mitrikeskog: Zašto se bojala spomenuti Raspudića?

Mirjana Kasapović, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti, za Globus je kritizirala HRT-ovu emisiju Peti dan, posebno komentatora Petra Tomev Mitrikeskog. Smatra da su komentatori, posebno Mitrikeski, za većinu tema kojima se bave u potpunosti nestručni. Povod za takav napad je izjava Mitrikeskog da se Fakultet političkih znanosti nije dovoljno promijenio od vremena kada je služio za formiranje “društveno-političkih radnika” u komunističkoj Jugoslaviji.

“Brojni su načini na koje Hrvatska televizija obesmišljava politiku. Jedan je od njih emisija ‘Peti dan’ u kojoj neobične skupine pojedinaca godinama razglabaju o svemu i svačemu – o filozofiji, ekonomiji, pravu, povijesti, ekologiji, lingvistici, religiji, medicini, književnosti, kazalištu, filmu, karikaturi, slikarstvu, kiparstvu, arhitekturi, dizajnu, medijima, sportu – a najviše o politici. Razglabaju o najrazličitijim aspektima nacionalne i međunarodne politike: o izbornim sustavima, strankama, koalicijama, referendumima, predsjedničkim i parlamentarnim sustavima vlasti, predstavničkoj i izravnoj demokraciji, ratovima u Jemenu, Iraku i Siriji, krizama u Ukrajini i Venezueli, Izraelu i Palestincima, Al Kaidi i Islamskoj državi, Obami i Trumpu, Putinu i Orbánu, Merkel i Macronu…” piše Kasapović.

Branko Caratan i Mirjana Kasapović: Foto Dean Silić/Fah

Kasapović Mitrikeskom, koji je genetičar, evolucionist i molekularni biolog, zamjera da je nestručan i da mu hrvatski jezik nije materinji.

“Mitrikeski ne govori dobro hrvatski jezik, teško se i loše izražava, ali pretpostavljam kako nije politički korektno tražiti da sudionici intelektualnih rasprava na javnoj televiziji pokazuju pristojnu jezičnu kulturu. Moglo bi se i zanemariti kako govori kada bi znao što govori, ali on najčešće raspravlja o problemima o kojima ne zna ništa ili je o njima napabirčio pokoju informaciju s interneta.”

Povod za napad na Mitrikeskog bio je njegov komentar na GONG, čiju političku neovisnost Mitrikeski propituje. Mitrikeski smatra i da je problematična činjenica da većina aktivista GONG-a potječe iz Fakulteta političkih znanosti, koje u Hrvatskoj imaju kontinuitet s periodom iz komunističke Jugoslavije.
Kasapović smatra da GONG dobro radi svoj posao, iako u zadnje vrijeme više ne nadgleda izbore. Također, spornom smatra izjavu Mitrikeskog da je dokaz da GONG nije neovisan taj da je jedan od njegovih zaposlenika otišao raditi za SDP. Smatra da takvi “transferi” ne delegitimiraju udrugu.
“Kada bi bilo tako, kako bi prošla Hrvatska televizija kao “nevladina institucija” koju financiraju svi građani, a iz koje su urednici, voditelji i novinari glavnih informativno-političkih emisija stalno odlazili na mjesta glasnogovornika i medijskih savjetnika HDZ-a i HDZ-ovih vlada, kao što su to učinili Andrej RoraMiljenko Manjkas, Mate Radeljić, Mladen PavićRatko MačekZlatko MehunSunčana GlavakIvan Jabuka, Dajana Antonija Bebek, Zoltan Kabok… ?”

O politici samo politolozi

Istaknula je da bi o politici trebali govoriti oni koji su školovani politolozi. Čak je političare, koji se politikom bave praktično, nazvala diletantima.
Političare, kaže Kasapović, moramo “trpjeti u javnom životu, koliko god ono što govore bilo nestručno, neartikulirano pa i opasno.”
Frapantan je to primjer elitizma. Ispada da bi o politici, koja se upliće u živote svih građana, trebali govoriti samo studenti i profesori Fakulteta političkih znanosti. Svi drugi, ako njihovo mišljenje nije u skladu s prevladavajućim stavovima politologa, su automatski nestručni i neznalice.

Nije spomenula Raspudića

Zanimljivo, Kasapović nije spomenula Nina Raspudića, koji je u istoj emisiji iznio još žešće kritike GONG-u i Fakultetu političkih znanosti.
Raspudić tako govori da je to “fakultet koji je osnovan za proizvodnju društveno-političkih radnika i de facto propagandista.”

“Govorimo o ljudima koji su isključivo fabricirani kao stupovi režima, koji su predavali te ideološke predmete, a ostali su poslije devedesete. Meni je posebno tu ekonomija frapantna, neki koji su magistrirali i doktorirali na samoupravljanju i društvenom radu odjednom preko noći oni predaju tržišnu ekonomiju”, nastavlja Raspudić.

Raspudić još žešće propituje neovisnost GONG-a.

“Došao sam do zaključka da je GONG 0.4% neovisan i nevladin a 99.6% ovisan o vladama. Tako da to nije nevladina, nego više-vladina organizacija. Iz proračuna dobivaju dva milijuna osamsto trideset šest tisuća kuna godišnje. Onda idu ugovorene donacije, tu je gospodin Soros i družba, dva milijuna petsto trideset i sedam. To zajedno čini 99.6% prihoda.

Od donacija građana samo 24 tisuće kuna. Vidimo koliko su građani prepoznali da oni čine nešto dobro za njihova prava. Najsmješnija je stavka članarine, 1230 kuna.”

Foto: Screenshot/YouTube