Koliko izdvajamo za partizanske spomenike: Spomenik u Srbu nas je koštao 4 milijuna

Koliko izdvajamo za partizanske spomenike: Spomenik u Srbu nas je koštao 4 milijuna

Hrvatska je u posljednjih 12 godina za obnovu spomenika antifašističkoj borbi izgrađenih za vrijeme komunističke Jugoslavije iz državnog proračuna izdvojila više od deset milijuna kuna. Taj se podatak navodi u odgovoru Vlade na zastupničko pitanje SDP-ovca Domagoja Hajdukovića, kojeg je zanimalo koliko je ove godine novca potrošeno u tu svrhu.

“Nažalost, brojni su spomenici u izrazito lošem i derutnom slanju”, izjavio je Hajduković. Obično se računa da je tijekom devedesetih godina u Hrvatskoj srušeno oko tri tisuće spomenika koje se kolokvijalno naziva partizanskim..

10 milijuna u 12 godina

U odgovoru Vlade Hajdukoviću precizira se da je u 12 godina Ministarstvo kulture deset milijuna kuna izdvojilo za “projektnu dokumentaciju, konzervatorsko-restauratorske radove, građevinsku sanaciju, rekonstrukciju, prezentaciju i održavanje memorijalne baštine iz razdoblja Drugog svjetskog rata”.

Nabrojeni su i objekti na koje se to odnosi – Spomeničko područje Petrova gora, ostaci pravoslavne crkve sv. Petke u Kolariću, spomen-gubilište Jadovno, spomenik Pobjedi u Batini, kripte palim borcima NOR-a u Bolmanu, spomenik Cvijet u Jasenovcu, Ustaški koncentracijski logor IV Kožara u Jasenovcu, spomenik Danu antifašističke borbe 22. lipnja u Setušu, spomen-park Dudik u Vukovaru, bivši koncentracijski logor Molat, spomen-kosturnica u Čazmi “i drugo”.

Četiri milijuna za spomenik u Srbu

Ranije su vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor, na zahtjev koalicijskih partnera iz SDSS-a, s više od četiri milijuna kuna financirale obnovu spomenika u Srbu. Tamo za vrijeme komunističkog režima obilježavao sada izrazito kontroverzni “Dan ustanka”.

Pokrovitelj otkrivanja tog spomenika 2010. bio je predsjednik Sabora Luka Bebić, čiji je izaslanik Milorad Pupovac tada pročitao njegov govor.

Sada u HDZ-u drugačije razmišljaju, pa je Kolinda Grabar Kitarović za Hrvatski tjednik izjavila da “to nije bio nikakav ustanak, nego pokolj Hrvata. Zato u tome ni na koji način ne sudjelujem. Pitanje je treba li to zabraniti ili ne treba”.

620 tisuće ove godine, više od 2 milijuna za Jasenovac

Hajdukoviću je stigao odgovor Vlade i na konkretno pitanje koliko je tijekom 2019. država uložila u građevinsku sanaciju i izradu dokumentacije za obnovu spomenika NOB-a. Riječ je o 620 tisuća kuna za sedam prihvaćenih zahtjeva od njih ukupno osam.

Ovaj je novac raspoređen na Centralnu partizansku bolnicu u Vojniću, ustaški logor Jasenovac, sisački spomenik Antuna Augustinčića “Zastava”, pravoslavnu crkvu u Kolariću, ustaški logor u Staroj Gradiški te kripte palim borcima NOR-a u Bolmanu.

U odgovoru se ističe i da je posebno za Javnu ustanovu Spomen-područje Jasenovac iz proračunskih sredstava ove godine osigurano dva milijuna i 200 tisuća kuna te da im je Ministarstvo kulture dalo još pola milijuna kuna za provođenje muzejske djelatnosti i edukaciju posjetitelja.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina