Pupovac: Zbog desnog zastranjivanja Hrvatsku je zarobio nacionalistički zloduh

Pupovac: Zbog desnog zastranjivanja Hrvatsku je zarobio nacionalistički zloduh

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac za N1 je komentirao odnose u vladajućoj koaliciji, pregovore sa sindikatima, kao i stanje u društvu općenito.

Ključno pitanje – postoji li jasan odgovor na pitanje ostaje li Vlada u dosadašnjem sastavu ili se traži parlamentarna većina bez HNS-a?

“Traju razgovori o proračunu i drugim pitanjima, prije svega kad su u pitanju veliki partneri, HDZ i HNS, vezano za zahtjeve prosvjednih radnika i zahtjeve nacionalnih manjina u vezi proračuna i realizacije operativnih programa Vlade koji su potpisani prije tri godine. Što se mene i mog Kluba zastupnika tiče, očekujemo da HDZ i HNS dođu na neke točke kompromisa i sporazuma, kako u pogledu pitanja koeficijenata i iznosa sredstava neophodnih za potencijalnu visinu koeficijenata koje traže sindikati, tako u pogledu postizanja suglasnosti u nečemu što je psihološki i politički bitno, a to je da nitko nikoga ne ucjenjuje”, smatra Milorad Pupovac.

Je li kompromis na vidiku?

“Za praksu ove vrste koalicija ne bi bilo dobro da se pokaže da koalicijski partneri nisu u stanju doći do sporazuma. Jer sav smisao koalicijskog udruživanja ove vrste konzervativne i liberalne politike je u sposobnosti da se dođe do kompromisa. Onaj tko nije u stanju čuvati koaliciju, tko se lako oslobađa koalicijskih partnera, taj može na duge staze gubiti koalicijski potencijal, mogućnost da stvara koalicijske partnere, kojih u budućnosti ionako nema mnogo na političkoj sceni u Hrvatskoj.

Mi razgovaramo s članovima Vlade i s partnerima iz HDZ-a, s premijerom nismo posljednjih dana razgovarali jer je bio na putu, ali bit će prilike već danas, jer je danas koalicijski sastanak, na kojem će svatko moći reći svoje. Iznosim ono za što smatram da je politički dobra pozicija, dobra za HNS, dobra za HDZ, dobra za državu i političku kulturu. Druga je stvar što se stranke mogu voditi svojim vlastitim interesima, a ono što je dobro za stranke, nije nužno dobro za društvo, za državu. Ali to je druga priča.”

“Lako se oblačimo u zastave, ali simboličku snagu zastave još ne razumijemo”

Upitan postoji li politička stabilnost u Hrvatskoj nakon tri godine ove Vlade, Pupovac odgovara:

“Politička stabilnost na neki način postoji. Hrvatska nije nestabilna zemlja u tom pogledu, zbog nedostatka koalicijskih odnosa. Nedostaje nam da seP zna gdje je vlast, da vlast ne curi kroz prste. To više nije pitanje samo stabilnosti, nego načina na koji funkcioniramo kao zemlja. Pitanje je kako tu potrebnu količinu vlasti imati u rukama tako da ne postoje akteri koji u svakom trenutku mogu pokazivati – mi smo tu važniji nego što ste vi.

Vi mene pitate za HNS, ucjenjuju li i hoće li izaći. Koji drugi akteri na sceni, politički i nepolitički, imaju utjecaja i čiji se glas mnogo više sluša? Pitate me za sindikate, koji se rijetko javljaju u ovom društvu. Preko njihovih zahtjeva smo spremni olako prijeći, a preko zahtjeva nekih drugih grupacija ne samo da ne prelazimo, nego smo spremni podnositi različite vrste odnosa koji u normalnim okolnostima ne bi bili mogući. Lako se oblačimo u zastave, ali simboličku snagu zastave još uvijek ne razumijemo kao opću i važnu za sve.”

“Ne možete reći – mi ćemo nastaviti tražiti neovisno o tome ima li novca u proračunu ili nema”

“Vjerujem da će Vlada sjesti sa sindikatima i razgovarati o onome što je ključno za sindikate. Potrebno je zaustaviti ratoborne oblike ponašanja i s jedne i s druge strane. Ne možete reći – mi ćemo nastaviti tražiti neovisno o tome ima li novca u proračunu ili nema. Ako to doslovno shvatimo, u smislu ‘ne tiče nas se ima li novca’. Ako, pak, kažemo ‘novca ima za druge, a nema za nas’, onda je to poziv za drugačiju i pravedniju raspodjelu. Očekujemo da razgovori počnu. Ako ne, onda će to dodatno učiniti političku scenu krhkom”, kaže Pupovac koji dodaje da SDSS podržava da Vlada i sindikati postignu kompromis “oko iznosa i mogućnosti koje država može postići.”

“Nema zgodnog mjesta na koje bi se, uza sve što imamo, a to su predsjednički izbori i predsjedanje Europskom unijom, mogli uklopiti neki izvanredni izbori. Nitko od toga ne bježi, niti HNS, niti HDZ, niti SDSS, ne znam kako ostali, ali ove stranke koje sam spomenuo, nemaju nikakav problem s tim da se sutra obavijesti predsjednicu o tome da je moguće ići na izbore. Ali nisam siguran koliko je to dobro za sindikate, političke odnose, nisam siguran da je dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore. Ali ako dođe do toga, morat će se.”

Je li Hrvatska danas uređenija i pravednija nego prije tri godine?

“Zemlja je prije tri godine krenula s visokim entuzijazmom, visokim očekivanjima nakon nekoliko godina problema, političkih sukoba, desnog zastranjivanja na političkoj sceni. Dio toga nastavio je mučiti Vladu i zemlju, posebno u drugoj i trećoj godini mandata Andreja Plenkovića. To nasljeđe stvoreno od 2012. do 2015. i dalje je presnažno. Taj nacionalistički zloduh Hrvatsku je ponovno zarobio, i u nekim slojevima drži je i danas i blokira ovu zemlju”, zaključio je Milorad Pupovac u Novom danu.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina