Puhovski u povećanju plaća policiji vidi desničarski koncept države: Što zamjera Plenkoviću i ministrici Divjak

Puhovski u povećanju plaća policiji vidi desničarski koncept države: Što zamjera Plenkoviću i ministrici Divjak

Politički analitičar Žarko Puhovski za N1 je komentirao posljednji rasplet situacije oko krize u koaliciji i u kakvu poziciju dogovor HDZ-HNS sada stavlja sindikate.

“Sindikati su se iz tri razloga našli u neugodnoj situaciji, prvo jer se njihovi zahtjevi rješavaju mimo njih i to je greška koja će se premijeru obiti o glavu, o njima pregovara netko na koga nemaju utjecaj i sve to im otežava komunikaciju s javnosti”, započeo je analizu Žarko Puhovski.

Smatra da su u teškoj situaciji jer dosta ljudi ne razumije priču oko koeficijenata, a sindikati si ne smiju dopustiti da se roditelji okrenu protiv njih jer onda propada štrajk. Dodaje i da su se sindikati nepotrebno uhvatili u priču oko njihovih plaća.

“Paradoks u kojem se nalazimo jest da imaju u mnogočemu opravdanu želju da se ispravi nepravda i ne shvaćam zašto ne guraju u prvi plan činjenicu da im je članstvo dodatno opterećeno obrazovnom reformom jer oni izgleda ne žele ići u sukob s ministricom, koja ih kao podržava, ovo kao je važna riječ, a koja je zakuhala čitavu stvar jer u programu reformi nije uvela zahtjev za naknadama za povećano opterećenje.

Ogromno se povećalo opterećenje i o tome nitko ne govori, ministrica je potpuno netočno rekla da se smanjuje opterećenje. Treba s nastavnicima razgovarati da kažu koliko im se povećala njihova radna obveza za iste novce”, istaknuo je Puhovski.

Desničarski koncept države

“I Jandrokoviću i Bačiću je pobjeglo jučer da će se prvo povećati plaća policiji pa onda ovima u obrazovanju jer je desničarski koncept države vezan uz to da je policija važnija od obrazovanja i to HDZ-ovcima pobjegne kada ne paze.

Ne kažem da policiji ne treba povećati plaće, ali ako je država postavljena tako da je policija prva onda ovo drugo će teško ikada doći na dnevni red”, kaže Puhovski.

Smatra da je jako neugodna situacija to što je premijer dao do znanja da je uvrijeđen. “Uvrijeđeni premijer ne postoji, kao funkcioner nema luksuza da bude uvrijeđen.

A paradoksalno je da svojom uvrijeđenošću sebe samog sabotira, njima je prvi krug izbora za 50 dana. Ta ideja da netko podjaruje štrajk 50 dana prije predsjedničkih izbora jer ne želi razgovarati s nekim tko ga je navodno uvrijedio, vezao uz Borg, to je doista djetinjasto ponašanje.”

Puhovski vjeruje da je Plenković napravio dribling da pregovara s HNS-om, a ne sa sindikatima. Sve se ovo, smatra, moglo riješiti prije 15 dana na sastanku sa sindikalnim funkcionerima.

Ideja da je HNS principijelan malo je neobična

“Svima je jasno da Vlada ne pada, ali HNS nema drugo područje. Sad im ostaje samo to da pokažu kako se ne boje zatezati uže, iako su manji pa će ih odnijeti kad tada, jer su principijelni. Ta ideja da je HNS principijelan nakon svega što se dogodilo u zadnje dvije godine je po sebi malo neobična, ali neka im bude ta fantazija, neka im bude ta igra”, rekao je i dodao kako ga čudi da mediji to i dalje ozbiljno shvaćaju jer praćenjem toga drže naciju u napetosti oko nečega što ustvari nije tema.

Ako se nekako nevjerojatno čudo ne dogodi misli da HNS nema šanse na sljedećim izborima.

Za situaciju oko odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Davora Bernardića rekao je da je njegov grijeh velik pa se prisjetio stare njemačke poslovice: Tko živi u staklenoj kući ne bi trebao bacati kamenje. Dodao je da se sada HDZ i SDP prepucavaju kao mala djeca i podsjeća da u HDZ-u ipak ima više prekršitelja u tim stvarima od SDP-a.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina