Vesna Pusić izazvala polemiku: Istarski komunisti optužuju hrvatske vojnike za rušenje partizanskih spomenika

Vesna Pusić izazvala polemiku: Istarski komunisti optužuju hrvatske vojnike za rušenje partizanskih spomenika

Predsjednik istarskog regionalnog odbora Socijalističke radničke partije Hrvatske Vladimir Kapuralin reagirao je priopćenjem za javnost na netočne tvrdnje dr. Vesne Pusić, saborske zastupnice GLAS-a koje je ona iznijela u recentnom intervjuu Glasu Istre.

Naime, na tvrdnju zastupnice Pusić kako ” Istri nije uništen ni jedan antifašistički spomenik, i ljudi se ponose na svoje none i noniće koji su sudjelovali u oslobođenju od fašizma i pripajanju Istre Hrvatskoj”, Kapuralin podsjeća kako je na području županije uništeno pedesetak spomen obilježja NOB-a i antifašističke borbe.

“I u Istri je bilo oštećenja i rušenja spomen obilježja iz antifašističkog razdoblja, proporcionalno puno manje nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Samo u Puli i okolici oštećeno je, razrušeno ili uklonjeno desetak spomen obilježja, a u Istri prema raspoloživim podacima ukupno najmanje 54 objekta”, podsjeća SRP-ov Kapuralin.

“Većina tih spomenika je obnovljena zaslugom antifašističkih udruga i pojedinaca. S velikom dozom vjerojatnosti pretpostavljamo da počinitelji svih tih zlodjela nisu bili Istrani, mada se za neke zna da jesu, a za neke je utvrđeno da su počinitelji “bili u odori Hrvatske vojske”.

Foto: srp.hr