Otvoreno otkrilo: Bandić će progurati GUP. Ministar Štromar ipak će potpisati suglasnost?

Otvoreno otkrilo: Bandić će progurati GUP. Ministar Štromar ipak će potpisati suglasnost?

U emisiji Otvoreno razgovaralo se o dugo očekivanom sastanku premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Milana Bandića. Zagrebački GUP, Zagreb na Savi, Imunološki zavod, dječja bolnica, rotor, tramvajska linija do zračne luke – samo su neki od projekata o kojima su razgovarali gradonačelnik i premijer, prenosi HRT.

U emisiji su gostovali predsjednik Skupštine grada Zagreba Drago Prgomet, zastupnica GLAS-a u Skupštini grada Zagreba i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnik u Skupštini grada Zagreba (Naprijed Hrvatska!) Renato Petek te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

– Održali smo sastanak koji je bio doista dobar. Tri godine u kontinuitetu razgovaramo s gradom Zagrebom, ali ne samo s njima, već i s drugim gradovima i općinama. U Zagrebu se realiziraju prometni projekti teški 700 milijuna kuna. Tu je rotor, nabava novih tramvaja i autobusa. Postoji mogućnost da se odrade još neki projekti vezani uz aktualni operativni program sa sredstvima iz EU-a. Tu je i pitanje obnove Autobusnog kolodvora, moguća nabava još autobusa, dovršetak Sarajevske ulice s tramvajskom infrastrukturom i spojem na autocestu, govori ministar Oleg Butković dodajući da se pričalo i o spajanju Zagreba i Zračne luke.

– Vjerojatno će to biti brza željeznica. Radi se o dodatnih 1,5 milijardi kuna, a tu je i niz drugih projekata poput dječje bolnice, pitanje Zagreba na Savi. Ponavljam, to nije nikakav dogovor zbog zagrebačkog GUP-a, već kontinuitet suradnje.

Sve što se radi, radi se za dobrobit građana grada Zagreba.

– Suradnja između HDZ-a i stranke Milana Bandića rezultirala je s nekoliko velikih projekata. Rotor je financiran s 95 posto od strane EU-a. Tu je žičara, početak gradnje dječje bolnice…Tu je niz projekata vezanih uz školstvo, predškolsku dob, izgradnja palijativnih domova, ističe predsjednik gradske skupštine Drago Prgomet.

Mrak Taritaš: Bandić drži štangu Vladi

Oporba ukazuje na niz stvari, ističe Anka Mrak Taritaš.

– To je sustav spojenih posuda. Na nacionalnoj razini Bandić “drži štangu” u Saboru, a HDZ je koalicijski partner njemu u gradu Zagrebu. Čudim se da nema metroa i tunela kroz Medvednicu. Ostaje to u onom muzeju neispunjenih obećanja. Zagrebu treba jarunski most, mi ni nemamo projekt spajanja Zračne luke. Ništa nisam čula oko otpada u gradu Zagrebu. Dodaje da donedavno grad Zagreb uopće nije povlačio sredstva iz Europske unije.

Otkako je Milan Bandić na čelu grada, upravljao je sa 177 milijardi kuna, kaže Renato Petek.

– Mi ne vidimo te rezultate. Dogodio se taj brak između Bandića i HDZ-a. Sada HDZ uspijeva pretočiti određena sredstva i time opravdavaju što su u koaliciji s Milanom Bandićem.

Butković: Milanović nije razgovarao s Bandićem

Ministar Butković kaže da je Milan Bandić na današnjem sastanku rekao da ranije uopće nije ima nikakav kontakt s ministrima za vrijeme mandata Zorana Milanovića.

– Neshvatljivo mi je da gradonačelnik ili bilo koji župan nema kontakt i suradnju s centralnom vlašću. U Krapinsko-zagorskoj županiji na vlasti je SDP, a oko 1,2 milijarde kuna ide u tu županiju. Ova Vlada ne gleda gdje je tko na vlasti.

Drago Prgomet dodaje da će HDZ s Bandićem biti u koaliciji u gradu Zagrebu sve dok se projekti realiziraju.

Bez suglasnosti za GUP

U emisiji je bilo govora i o zagrebačkom GUP-u, za što Ministarstvo graditeljstva još nije dalo suglasnost.

– Grad Zagreb tvrdi da je ispoštovao sve što je bilo potrebno. Struka govori da javna rasprava nije bila provedena u skladu s propisima. Struka je jedinstvena po tom pitanju. Vidjet ćemo hoće li Ministarstvo dati zeleno svjetlo, a vidjet ćemo i hoće li odlučivati stručnjaci u Ministarstvu ili će odlučivati politika. Povezuje se izglasavanje državnog proračuna, a poslije će ići GUP te gradski proračun.

Jozić kaže da su napravili ispravke oko GUP-a te da je sam ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao “da očekuju pozitivan odgovor”.

– Rekli su da je ispoštovano što se tražilo. To ne može biti nikakva politička odluka, već riječ stručnjaka.

Imunološki zavod nije samo pitanje novca

Ministar Butković rekao da se na današnjem sastanku razgovaralo i o Imunološkom zavodu.

– Traži se najbolje rješenje, a nije pitanje samo financijskih sredstava. U partnerskom odnosu s gradom Zagrebom ići će se na najbolje i najbrže rješenje kako bi Imunološki stao na noge.

Foto: Admir Buljubašić/Hina