Afera WhatsApp: Plenković najavio oštre sankcije. Neće tolerirati “govor mržnje”

Afera WhatsApp: Plenković najavio oštre sankcije. Neće tolerirati “govor mržnje”

Predsjednik HDZ-a u izjavi za medije nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a osvrnuo se na glavne teme sastanka.

“Program predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio je glavni smisao našeg sastanka – dogovaranje daljnjih aktivnosti i hodograma kampanje. Predstavljanje je bilo jako dobro, očekujemo mobilizaciju i potporu stranke, većine birača, budući da ona zaslužuje potporu za još jedan mandat. Na tom tragu ćemo zajednički raditi u tjednima pred nama”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da su na sastanku Predsjedništva raspravljali i o rejtingu stranaka, kao i o pripremama za kongres Europske pučke stranke.

“Kratko smo evocirali raspravu od prošlog tjedna. Zaključili smo da u HDZ-u, otkako sam na čelu, svaki član ima punu slobodu izražavanja, mišljenja, govora, kao i zauzimanja stavova i kritika, ali nećemo tolerirati govor mržnje i neprimjerene komunikacije koje se odvijaju, koje su izvan svih uzusa elementarne pristojnosti, a kamoli lojalnog i odgovornog djelovanja članova stranke”, kazao je premijer.

Na pitanje hoće li se govor mržnje sankcionirati, kazao je da je to “zadaća nadležnih županijskih i gradskih organizacija čiji su to članovi.”

“Par primjera koje ste vidjeli jučer ne zaslužuju da budu dio najjače, najodgovornije, najuspješnije hrvatske stranke. Odlučivat će časni sudovi. Bitno je da takvih praksi u HDZ-u ne bude. To su zatvorene grupe, žao mi je što ranije nisam znao za tu komunikaciju. Sada kada znamo, nadležni će poduzimati mjere.”

“Uvjeren sam da kolega Davor Ivo Stier, kao humanist i kršćanin, ne podržava izjave koje, garantiram, ne bi odobrio ni Ivan Pavao II, na kojeg se pozvao u svom komentaru. Tu moramo staviti sa strane nečije ambicije i korištenje situacija koje se događaju, od fakata, činjenica i odgovornog ponašanja strake sukladno statutu i etičkom kodeksu.”

Na kraju je potvrdio da će kampanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović biti intenzivna.

“Predsjednica će obići sve županije i velike gradove. Očekujemo uspjeh jer smatramo da ima izvrstan program.”

Upitan hoće li biti sankcija za članove stranke ako podrže Miroslava Škoru, kazao je:

“Onaj koji je član HDZ-a, glasat će za kandidatkinju HDZ-a. Tko želi ići negdje drugdje, otvorena su mu vrata.”

Foto: Damir Senčar/Hina