Izbačena HDZ-ovka Anita Prka Đurašić tvrdi da nije bilo govora mržnje: Kritizira Plenkovića i diskretno hvali njegove protukandidate

Izbačena HDZ-ovka Anita Prka Đurašić tvrdi da nije bilo govora mržnje: Kritizira Plenkovića i diskretno hvali njegove protukandidate

Jedna od izbačenih članica HDZ-a, komunikologinja Anita Prka Đurašić bila je gošća Točke na tjedan.

Na samom početku kazala je kako izbačeni članovi još uvijek nisu dobili ništa napismeno. “Do sada nismo dobili ništa crno na bijelo. Mi i dalje nemamo nikakvih službenih informacija o tome da smo isključeni. Nemamo doista nikakve službene informacije, sve što znamo, znamo iz medija”, ističe Prka Đurašić.

Naglasila je kako niti najmanje ne može pretpostaviti koji je njen krimen zbog kojeg je izbačena. “Cijelo vrijeme mog prisustva u grupama i moje aktivne uloge tamo, bila je vezana za razne dnevnopolitičke teme. S gnušanjem odbijam bilo kakve takve objede”, rekla je Prka Đurašić.

“Mi moramo ovdje biti vrlo pažljivi i mudri i trebamo vidjeti tko je pustio te poruke u javnosti. Je li to zlonamjerno plasirano samo? Ako te poruke nemaju verifikaciju autora da se smiju iznijeti van, onda je prekršeno pravo na privatnost. Ako su ovo originalne poruke, onda ih nije trebalo plasirati u medije. Ako je to bilo shvaćeno kao govor mržnje, onda je trebalo imati drugačiji tijek”, dodaje.

Smatra da ako je netko protumačio te poruke kao govor mržnje, da je netko te poruke vidio i propustio prijaviti.

“Nisam vidjela te poruke. Član sam tih grupa već dvije godine. Možda je bilo u kontekstu neke zafrkancije. Ako vi izvadite nekoliko rečenica iz konteksta, onda one mogu imati razne konotacije”, ističe Prka Đurašić.

Pojasnila je što se zbivalo na Časnom sudu gradske organizacije HDZ-a.

“Što se tiče Časnog suda, u 18 sati je bila sazvana telefonska sjednica u vrijeme koje je nazvano 90 članova koji su glasali, a sjednica je trajala nekih 40 minuta. Mi bismo htjeli vidjeti zapisnik s telefonske sjednice i želimo vidjeti kako je u tako kratkom roku nazvano 90 članova. Mi o toj odluci niti smo obaviješteni, a da bi to bilo legalno od nas se trebalo zatražiti neko očitovanje koje se od nas nije zatražilo”, ističe Prka Đurašić.

Prka Đurašić je rekla kako je izbačenim članovima nanešena velika šteta ugledu.

“Nitko od nas nije ušao u HDZ da bi tražio ili dobio neka radna mjesta. Svi smo iz realnog sektora i živimo od svog rada. Članica sam dvije grupe, i u jednoj i u drugoj grupi raspravljalo se o dnevnopolitičkim temama. Svatko od onih koji su iz nekog područja stručnjaci, doista su nas na neki način educirali o toj temi. Mi smo znali prenijeti neki link iz medija i onda smo komentirali o čemu se točno radi”, pojašnjava.

“Bilo bi nepošteno reći da se u tim grupama nešto ružno kritiziralo. Mi smo svi u tu grupu ušli u dobroj vjeri da se radi o zatvorenim grupama nas članova HDZ-a. To je bila jedna zatvorena i privatna komunikacija i to želim ovdje posebno naglasiti. Nismo svi unutar HDZ-a u svemu istoga mišljenja. Imate ljude koji u nekim određenim temama imaju drugačije mišljenje. Ako uzmemo temu Istanbulske konvencije, Marakeški sporazum, štrajk prosvjetara – svatko je tu nešto imao reći nešto svoje”, kazala je Prka Đurašić.

Kazala je kako su članovi grupe s vremenom bili svjesni da su u grupama i Plenkovićevi najbliži suradnici. “Administratori i jedne i druge grupe su poznati. Ja sam pristupila prije godinu i pol skoro dvije. Nakon dolaska Andreja Plenkovića su osnovane grupe”, rekla je.

“Naš prvi hrvatski predsjednik zajedno s braniteljima je izborio nama slobodu i našu nezavisnost i time slobodu iz jugokomunističkog ropstva. Sigurna sam da bi Tuđman ovo ne samo tolerirao nego i nagradio i uzeo nas za savjetnike, a ne izbacio. Mi smo svoje vrijeme uložili i svoj trud, mi smo širili svoje znanje iz svog kruga rada”, pojasnila je Prka Đurašić.

Još jednom je istaknula kako je važno shvatiti da nije bilo govora mržnje. “Ja to ovdje još jednom ponavljam i najoštrije odbijam. Razgovarali smo o Istanbulskoj konvenciji, o ideološkim stvarima, o poduzetništvu i obrazovanju. Stojim iza svojih riječ. Svojim konstruktivnim kritikama smo svi zajedno htjeli ukazati na to kako pobljšati rad stranke i komunikaciju uoči izbora”, rekla je Prka Đurašić.

Naglasila je da  Plenković vodi jednu globalističku  i briselsku politiku, ali da većina članova  stranke nije  zadovoljna s time. Dodala je da  Plenkovićevi protukandidati prepoznali bilo noroda i želju većine članova da HDZ bude konzervativan i demokršćanska stranka.

Foto: N1